Понеделник, 27 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

В Първомайци не пропуснаха да поздравят акушерката и медиците си на Бабинден

  21.01.2021 11:18
В Първомайци не пропуснаха да поздравят акушерката и медиците си на Бабинден

Бабинден е здраво вплетен в зимната обредна традиция на българката. На този ден младите майки благодарят на бабата, която е бабувала за раждането на техните деца, на лекарите, на акушерките, на медицинските сестри, които се грижат за идването на новия живот на белия свят!

Дори и в условията на световна пандемия българката не спира да ражда и в тези трудни за всички дни те – лекарите, акушерките, медицинските сестри и помощен персонал са на своето място, до младите майки!

По традиция на днешния ден в Първомайци винаги бабите се събират на този весел и изпълнен с много радост и хумор празничен ден! Самодейците от КП „Здравец” и НЧ „Иван Вазов-1893” канят бабите от селото, пресъздават обичая, а след това тържеството завършва с песни и кръшни хора, с почерпка с традиционни за деня питки, сладкиши и лакомства. Винаги на тържеството присъстват акушерката, докторката и сестрата.

Но тази година, поради наложените ограничения, празникът ще бъде само в домашна обстановка. Въпреки това, спазвайки изискванията, самодейци от НЧ „Иван Вазов-1893” посетиха кабинета на доктор Нели Димитрова и сестра Галя Енчева, за да ги поздравят за празника и да им благодарят за грижите, които полагат за бебенцата, за децата и техните майки!

След това самодейците се отправиха към дома на акушерката Гергина Кокалова, вече пенсионерка, за да я поздравят за Бабинден и да ѝ пожелаят здраве и спокойни старини! Малцина знаят, че някога в село Темниско е имало родилен дом и там Гергина Кокалова е била акушерка и е израждала децата на жителите на селото. След това продължава в новопостроената здравна служба в центъра на село Първомайци заедно с фелдшера Николай Петков, а след това и с д-р Нели Димитрова. Гергина Кокалова е работила като акушерка и в село Стрелец.

На всички тях самодейците пожелават здраве, успехи в тяхната благородна професия и мисия в живота – да помагат на младите майки и техните деца! Честит Бабинден!


Ключови думи
Първомайци Бабинден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати