Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Култура

Обявиха победителите в единствения за Великотърновска област детски онлайн фолклорен конкурс „Весел Чичопей”

  16.05.2021 19:54
Обявиха победителите в единствения за Великотърновска област детски онлайн фолклорен конкурс „Весел Чичопей”

Успешно приключи Първият онлайн национален фолклорен конкурс „Весел Чичопей”, организиран от НЧ „Иван Вазов-1893” в село Първомайци. Постиженията на участниците бяха оценени от компетентно жури в състав Сашка Ченкова -  вокален педагог, Николай Корчев – хореограф, и Мария Велева – председател на НЧ „Иван Вазов-1893”.

Организационният екип в състав Теодора Миновска - секретар на Читалището, Антония Станева - библиотекар и Детелина Ненова - член на читалищното настоятелство, постигна много добри резултати. Преди 5 години „Весел Чичопей” започна като малък регионален празник за децата от село Първомайци и община Горна Оряховица. През 2021 година с гордост можем да обобщим - 207 деца; 155 изпълнения; 29 институции, школи, училища, детски градини, читалища; участници от 16 области на Р България – София, Перник, Монтана, Хасково, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Варна, Силистра, Добрич, Търговище, Велико Търново, Русе, Плевен, Монтана и Шумен; 17 деца в предучилищна възраст, от които 2 деца на 5 години. В раздел „Народно пеене” журито отбеляза, че за първи път има силно мъжко присъствие в различните възрастови групи.

Компетентното жури е впечатлено от високото ниво на участниците и заслужено връчва 10 лауреатски отличия, 26 златни медала, 21 сребърни, 12 бронзови, 10 поощрителни награди и 3 специални награди.

Макар и в условията на здравна епидемия, при изключително ограничаващи мерки, които затрудняват репетиционния процес, вокалните педагози от цялата страна показаха, че полагат неимоверни грижи и усилия за запазване нивото на техните възпитаници, за постигане на високи творчески постижения. Любовта към българската народна песен и българските народни танци е движеща сила в изпълненията на малките певци и танцьори! Всички участници са подготвили своите изпълнения и записи отговорно, професионално и естетически издържано. Онлайн конкурсите са непозната територия за българските читалища. НЧ „Иван Вазов-1893” е първото читалище в община Горна Оряховица и област Велико Търново, което направи смел опит за провеждане на конкурс в такъв формат. Тази иновация дава възможност на деца от отдалечени краища на България да се включат, както и деца от детски градини и училища. Тепърва този формат ще се развива и изискванията ще се повишават по отношение на изпълненията, записаните клипове, атрактивното представяне и др. Образователните институции не могат да си позволят високите транспортни разходи. Крехката възраст на някои от най-малките участници от детските градини и началните класове също не позволяват пътуване на далечни разстояния. Онлайн конкурсът дава възможности и стимулира работата на преподавателите от детските градини, училищата, частните школи и читалищата.

Народно читалище „Иван Вазов-1893” в лицето на своя председател Мария Велева и секретаря Теодора Миновска дава възможност чрез този конкурс да се откриват млади таланти, да се стимулира работата на вокалните педагози и хореографите в областта на любителското творчество. Настоятелството предприе тази смела стъпка да финансира самостоятелно това първо издание на онлайн националния фолклорен конкурс чрез проект, включващ собствено финансиране и такси за участие. С това издигаме авторитета на нашето любимо читалище!

Пожелаваме на наградените деца и на техните ръководители здраве, творчески успехи и дръзновение да следват своите мечти! Да творят, да обичат българската народна песен и българските народни хора!

Теодора Миновска

Снимки: Детелина Ненова


Ключови думи
Първомайци фолклорен конкурс Весел Чичопей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати