Четвъртък, 15 Апр 2021
            
Горна Оряховица Светски

Клеопатра, Ясмин-Бижу, Иляйда, Диего, Силвър, Жулиен разнообразяват тенденцията за завръщане към класиката в имената в Горна Оряховица

  15.01.2021 13:37
Клеопатра, Ясмин-Бижу, Иляйда, Диего, Силвър, Жулиен разнообразяват тенденцията за завръщане към класиката в имената в Горна Оряховица

Рая и Калоян са най-често избираните имена през 2020 г. за момчета и момичета с акт за раждане от Горна Оряховица. В това число се включват деца от цялата област, родени в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, както и хлапетата, родили се в чужбина, но с поне един родител от Горна Оряховица.
Горнооряховският именник става все по-консервативен с годините и трудно може да се открие нещо стряскащо сред имената на децата. През 2020 г. като че ли е отслабнала и последната мода в именната система - отпадането на наставката -ов в бащиното име, което придава съвсем класически вид на новите актове за раждане.
В регистрите на Горнооряховска община се срещат и немалко екзотични имена, но общата тенденция е да се избират по-скоро класически и традиционни имена. По-голямо разнообразие и полет на фантазията има сред родените в чужбина деца, както и в семействата от различни етноси. Трябва да отбележим, че тюркоезичните имена може и да ни звучат екстравагантно, но всъщност си имат своята символика и са си част от именната система, така че тях не ги включваме в графата странни.
При новородените дами Рая категорично е най-харесваното име през миналата година, следвано от Дария и Мария. Сред по-често срещаните имена са още Ивайла, Михаела, Християна с разновидности като Христианна, Хрисия. Виктория и Александра, които бяха много популярни в предишни години, също се срещат, но доста по-рядко.
При момчетата след Калоян по популярност е Мартин, срещано и в разновидности като Мартен и Марти. Християн и Кристиян също са често избирани имена. Масово се избират съвсем традиционни имена като Николай и Никола, Георги, Димитър. Александър, което в продължение на години беше най-популярно мъжко име в стрната, губи позиции, но продължава да е сред по-често срещаните имена. От традиционните имена Иван и Йордан са сравнително пренебрегнати. За последно с името Иван е кръстено бебе, родено през май, а Йордан - през април.
Двойните имена, с чертичка или без между двете части, не са масови, но и не липсват, а някои са доста нестандартни. Прави впечатление, че с по две лични имена се сдобиват не само момичета, както беше доскоро, но и момчета. Вероятно това е под влияние на западноевропейската именна система и неслучайно такива имена получават най-вече децата, родени в чужбина. Борис Лазар и Александър-Михаил са двама нови граждани с акт за раждане от Горна Оряховица. Мария Луиза е класика, Мария Каролина също звучи познато, но впечатлява комбинацията Ясмин-Бижу.
Мъжките имена обикновено са по-консервативни и женската именна традиция е по-разнообразна, но миналата година родителите на момченца са проявили по-голяма фантазия или пък гледат повече сериали. Сред по-ексцентричните женски имена се набиват Христалла, Дафне във вариант и Дефне, Руя, Иляйда, Клеопатра, Алмира, Арлланда.
При младежите се открояват Алешандре Мигел и Илиан Лукаш, Силвър, Джейсън, но и Джейсан, Диего, Мигел, Жулиен, Дейвид, Матео, Евангелос. Някои от тях са от смесени двойки и отразяват различни именни традиции, при други родителите очевидно са проявили творчество.

Сн. Интернет


Ключови думи
имена Горна Оряховица Ясмин-Бижу
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати