Сряда, 31 Мар 2021
            
Общество Павликени

Община Павликени с готовност да осигури жилища за командировани медицински специалисти

  30.12.2020 06:44
Община Павликени с готовност да осигури жилища за командировани медицински специалисти

Община Павликени има готовност да предостави жилища за медицински специалисти, които се отзоват на апела за подкрепа на своите колеги от МБАЛ-Павликени. Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България и е насочена към обезпечаване на медицински кадри там, където те са недостатъчни. Досега 64 общини са откликнали на призива.
Две ведомствени жилища за четирима медици може да осигури Общината. Тя ще поеме и режийните разходи на настанените специалисти.
Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти,  програмата на МЗ и НСОРБ ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Двете институции уточняват конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.
През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони, ще бъде 45 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната.
Предстои промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и в някои от областните болници.


Ключови думи
Павликени жилища медицински специалисти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати