Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Бъдещи световни шампиони гостуваха в Община Горна Оряховица по покана на Димитър Николов

  16.12.2020 12:13
Бъдещи световни шампиони гостуваха в Община Горна Оряховица по покана на Димитър Николов

Среща с двама талантливи млади спортисти проведе днес председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. В Общината гостуваха шахматистът Теодор Тутеков и таекуондистът Радослав Шабанаков. Двамата са от Горна Оряховица, но се състезават за клубове, регистрирани в други градове. Затова и остават някак в периферията на общественото внимание на своите съграждани.
С презумпцията, че децата на община Горна Оряховица не бива да бъдат делени по никакъв начин, момчетата бяха поканени от Николов, а инициативата му бе подкрепена от зам.-кмета Стефчо Алипиев, в чийто ресор са спортът и младежките дейности. На срещата, проведена при спазване на всички противоепидемични мерки, присъстваха също зам.-кметът Пламен Мадемов, общинският съветник Григор Минков, който е член на Постоянната комисия за младежта и спорта към Общинския съвет, личният треньор на Теодор – шампионката по шах Цвета Галунова.
И двете момчета имат огромен потенциал, който трябва да бъде подкрепен. С удоволствие следя успехите и на Ради, и на Теди. Вярвам, че те са бъдещи световни шампиони, коментира Димитър Николов, и допълни, че нито един успех на горнооряховско дете не бива да остава незабелязан.
Теодор Тутеков и Радослав Шабанаков са сред тазгодишните 76 стипендианти на уникалния за област Велико Търново Общински фонд за стимулиране на талантливи деца. Средствата, с които двамата ще бъдат подкрепени от Община Горна Оряховица, ще бъдат използвани за участие на Теодор в мастър клас по шах и за спортна екипировка на Радослав. Тъй като не са достатъчни предвид факта, че всеки един спорт е изключително скъпо занимание, с лични средства разликите покриха Димитър Николов и Стефчо Алипиев. Николов ще дообезпечи включването на Теодор в мастър класа, а Алипиев – купуването на екип за Радослав.
С Теди се запознахме преди около 2 г. Много талантливо дете е, упорит е, внимателен. Започнахме с индивидуални уроци, но той много бързо настигна останалите и бързо започна да постига първите си успехи. Заради пандемията в последно време участва в онлайн турнири, които печели, включително срещу участници от страни с традиции в шаха като Сирия и Йордания. Имам опит и като състезател, и като треньор и съм категорична, че в деца като него си заслужава да се влага. Вярно е, че шахът не се нуждае от кой знае какви съоръжения, но истински важните турнири продължават по седмица, дори по 10 дни. А това са си разходи, още повече когато състезателят е дете и трябва да има придружител. На мен лично ми се е случвало да се класирам за световно, но да не мога да участвам. Така че като треньор благодаря за подкрепата, коментира Цвета Галунова.
Благодарностите си изказаха и Радослав Шабанаков и неговата майка.
Ради се състезава за софийски клуб, но само толкова. Тренировките и подготовката като цяло си зависи от него и от нас. Предстоят му още много състезания, каза майката на таекуондиста.
Вашите успехи са нашата награда, от своя страна коментира зам.-кметът Стефчо Алипиев.
Работи се по Спортния календар на Горна Оряховица за 2021 г., стана ясно по време на срещата. В него за март – април ще бъде заложено провеждането на Празник на шаха в Горна Оряховица, ако обстановката позволи. Идеята е популяризиране на този дълбоко интелектуален спорт, на който градът да стане център. Работи се и по въпроса за създаването на шахматен клуб в Горна Оряховица.


Ключови думи
Теодор Тутеков Радослав Шабанаков Цвета Галунова Димитър Николов Стефчо Алипиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати