Събота, 13 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Кварталът около ул. „Панайот Цвикев” отново осъмна без вода

  24.11.2020 09:03
Кварталът около ул. „Панайот Цвикев” отново осъмна без вода

Поредната ВиК авария остави без вода квартал „Темнишки” в Горна Оряховица. Още в 6 часа чешмите бяха пресъхнали, съобщават най-ранобудните. Повредата е на ул. „Васил Друмев”, точно пред входа на ДГ „Първи юни”. Водата обаче е спряна в целия квартал. Отстраняването на аварията вече започна, но колко време ще отнеме не се знае, вероятно 3-4 часа.

Всъщност аварията е от снощи. Забелязахме я към 22:30 часа, а водата беше стигнала почти до Съда. Реших да спрем водата, за да не се получи заледяване по улиците. Обадих се и на общинското предприятие да опесъчи. Тази сутрин започваме работа. Искаме да свършим колкото се може по-бързо, защото има още три аварии по водопроводите в Горна Оряховица и Долна Оряховица и два запушени канала, които също трябва да оправим, информира шефът на ВиК групата в Горна Оряховица инж. Никола Дамянов. Изкарахме много тежко лято и си мислехме, че като завалят есенните дъждове, нещата ще се оправят. Нищо подобно, продължават авария след авария, а с тази епидемия и хората взеха да окапват, коментира още той. Подобно изпразване на водопровода в цял квартал всъщност е предпоставка за нови аварии. Нищо чудно нощес да избие на друго място, но така е направена системата – няколко улици са вързани в пръстен, за да има постоянно движение на водата и да няма тупици, пояснява Дамянов.

Водопроводът в Темнишка махала е един от най-старите в Горна Оряховица и съответно най-амортизиран. За по-младите това е кварталът около ул. „Панайот Цвикев”, наричана някога Темнишка, защото води към Темниско или Търговска, защото била опасана от двете страни с дюкяни. Аварии там стават по няколко пъти в месеца, поне веднъж има голяма повреда, която изисква спиране на водата в целия квартал.

Защо поне ВиК не пуска по едно съобщение във Фейсбук, когато има голяма авария със спиране на водата. А трябва всеки по отделно да звъни на разни телефони и да пита какво става и кога да очакваме вода, питат хората, които са чести жертви на сухия режим.

Всъщност дори не сме длъжни да уведомяваме за аварии, а само за планови ремонти. Но все пак сайтът на дружеството съобщава, когато има сериозна повреда. Как ще се информират гражданите решава управата на ВиК „Йовковци”, аз трябва да организирам няколко ремонта в един ден, а хората ми не стигат, коментира Никола Дамянов.

Защо няма система за компенсиране на потребителите. Не че не може да се измисли. Например на базата на последните три месеца се взема средното потребление в лева за месеца. Дели се на 30 дни. Ако е примерно 1 лев. То за всеки ден, в който има авария се вади този лев от сметката за месеца, предлагат също редовно пълнещите тубите от градските чешми.

Ден през ден се връщаме в ерата отпреди „Йовковци”, но тогава поне чешми е имало във всеки квартал. Само с аварийни ремонти няма да се оправи мрежата, трябва да се търси начин за цялостна рехабилитация на старите водопроводи.

Снимки: Темниско Геоматикс https://fb.me/temnisko


Ключови думи
ВиК авария Панайот Цвикев Никола Дамянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати