Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Училищата все още са в чудене, очакват Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица да вземе решение за онлайн обучението

  12.11.2020 14:06
Училищата все още са в чудене, очакват Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица да вземе решение за онлайн обучението

Министърът на здравеопазването реши колебанията на училищата и прати учениците от 5 до 7 клас да учат онлайн. На пръв поглед това означава последната заповед, с който се въвеждат нови мерки за ограничаване на вируса. Да, ама не. Всъщност министърът на здравеопазването прехвърля топката на министъра на образованието, а той от своя страна – на училищните ръководства.

В заповедта на образователния министър, която урежда преминаването към дистанционно обучение пак се казва, че решение взема всяко училище чрез Педагогическия съвет и след консултации с Обществения съвет.

При пълно затваряне на училището директорът прави предложение до министъра. Това може да стане, когато са спазени определени критерии.

Частично решение за затваряне може да вземат директорът и Педагогическия съвет, когато в определени паралелки заболеваемостта е по-голяма от 20%. Така например ще направят в СУ „Георги Измирлиев”, където имат четири паралелки с повече заболели и те ще минат онлайн.

В крайна сметка училищата остават разкъсани между дилемата да продължат ли присъствено или да искат дистанционно обучение. Всички училища в Горна Оряховица направиха анкета между родителите дали искат децата им да учат присъствено или онлайн. Само че се оказа, че мненията са разделени почти по равно между двете възможности. На практика няма сериозна заболеваемост между децата на този етап. Навсякъде е под 20%, като се изключат някои отделни класове. Но не така стои въпросът с учителите. В някои училища трудно се осъществява учебен процес, заради отсъстващи преподаватели и невъзможност да им се намерят заместници.

За да се защити здравето на децата и учителите, е по-добре сега да се премине към дистанционно обучение в електронна среда. Ако се забавим, може да не останат учители, които да обучават и онлайн, мотивира се общинският съветник Йорданка Кушева, която внесе предложение в ОбС за прекратяване на присъственото обучение в прогимназиите. Предложението е подкрепено от трима общински съветници – Елена Григорова, Павлинка Николова и Михаил Ченков. Идеята им е това предложение да стигне до Общинския кризисен щаб и той да вземе радикалното решение прогимназиалният курс във всички училища в общината да мине на дистанционно обучение. А в училищата да останат присъствено само малките ученици от 1 до 4 клас.

Общинският кризисен щаб ще се събере в петък и много е вероятно да подкрепи това предложение. Щабът ще трябва да реши и дали се удължава онлайн обучението в гимназиалния курс. То бе удължено до 13 ноември от Областния щаб, но занапред решения вече трябва да взема Общинският кризисен щаб.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
дистанционно обучение Общински кризисен щаб Йопданка Кушева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати