Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Обществен съвет рестартира живота в Крушето

  24.09.2020 09:45
Обществен съвет рестартира живота в Крушето

Нов старт на живота в Крушето дава основан в горнооряховското село Обществен съвет. Съветът, създаден веднага след местните избори през миналата година, се оглавява от кмета Ивелина Георгиева. В него влизат хора на различна възраст и с различен социален статус, но обединени от една цел – Крушето да стане по-добро място за живеене.
Първата по-сериозна стъпка бе направена, когато Общественият съвет започна работата си по ремонта  на три улици. Със съдействието на Община Горна Оряховица, която предостави фугорез – машина за сухо и мокро рязане на бетон и асфалт, бяха изрязани компрометираните участъци  от настилката по „Васил Левски“  и „Железничарска“. Изрязаните участъци бяха почистени и строителните отпадъци извозени от събрани на доброволни начала жители от селото.  Тази събота всеки от въпросните участъци ще бъде възстановен с материали според характеристиката му.  Започна и постепенното възстановяване на ул. „Георги Измирлиев“,  където с инертни материали и фрезована асфалтова смес се запълват дупките по старата трошенокаменна настилка.
Част от тях материалите и механизацията ще бъдат осигурени от Община Горна Оряховица, а другата – от дарители.
Решихме, че, освен да настояваме за средства, трябва да направим и каквото можем със собствени сили и ресурси за подобряване на културния и спортен живот, както и на инфраструктурата в селото, разказа общинският съветник Петър Гайдаров, който е съосновател и сред най-активните членове на Обществения съвет. Голямата ни радост обаче е, че успяваме да привлечем хората – те вече виждат, че  се случват добри неща, че надежда за по-добър живот  на Крушето има, каза Гайдаров.
А желание да помагат имат не само настоящи жители на Крушето, но и такива, които са го напуснали по една или друга причина, но завинаги са останали свързани с него. Заради това Общественият съвет подготвя разкриването на дарителска сметка, чрез която всеки ще може да подкрепи различните му инициативи.  
Наясно сме, че улица „Мелнишка“ е в плачевно състояние, но там със собствени средства и сили не бихме могли да се справим. Дори с механизацията, предоставяна ни от Община Горна Оряховица. Тази улица се нуждае от друг тип ремонт, не само от изрязване и запълване на дупките. Асфалтовата настилка трябва да се изгради отново, за което ще са нужни около 55-60 хил. лв., изчислил е Гайдаров, чийто професионален път е свързан със строителството.
Кметът Ивелина Георгиева и Общественият съвет  не акцентират  само на битовите проблеми, а работят  и за обогатяване на културния живот в селото. Т. напр. вече са организирани тържество за Коледа, за Бабинден, за Деня на детето и др. Амбицията на Съвета е дейността му да става все по-широка. Правят се стъпки за възстановяване на футболния клуб и самодейния театър в селото.  
Ако продължим така заедно  - Кметство,  Община и жители,  да работим  в полза на селото, със сигурност заедно ще успеем да направим Крушето едно спокойно, приветливо  и предпочитано място за живот, казват от Обществения съвет.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Крушето Обществен съвет Петър Гайдаров Ивелина Георгиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати