Понеделник, 15 Мар 2021
            
Култура

Поредица от награди донесе на Преслава Георгиева песен на Алиша Кийс

  22.09.2020 12:55
Поредица от награди донесе на Преслава Георгиева песен на Алиша Кийс

Fallin’, която донесе „Грами” на Алиша Кийс преди почти 20 години, се оказа щастливото парче и за младия талант от Горна Оряховица Преслава Георгиева. Само за няколко седмици младата певица обра с изпълнението си куп награди от престижни музикални конкурси, а очаква и още от предстоящи участия.

Само преди няколко дни Преслава завоюва трета награда в трета възрастова група от Международния конкурс „Морски звездички” във Варна. Музикалната надпревара протече в два етапа – първо онлайн представяне, при което бяха селектирани най-добрите изпълнения и после присъствен финал в морската столица на България. В предварителния етап Преслава участва с „Остани” на Паша Христова и Fallin’. Журито избрало момичето от Горна Оряховица да изпее песента на Алиша Кийс на сцена и присъдило третата награда.

Преди това със същото изпълнение Преслава Георгиева завоюва второто място от Международен конкурс в Херона, Испания, където участието й било онлайн.

Отново с Fallin’ Преслава спечели наградата на публиката на големия международен конкурс за млади таланти в Латвия MTL, а журито я обяви за победител в полуфиналите и я покани за суперфинала. Дали и той ще се проведат онлайн, или ще е на сцена в балтийската република зависи от епидемиологичната обстановка в следващите месеци.

Междувременно Преслава очаква и резултатите от конкурс в Малка, където също участва онлайн с вече толкова успешното парче.

Преслава Георгиева е ученичка в 8 клас на СУ „Вичо Грънчаров” в родния си град и, разбира се, откри новата учебна година в своето училище с музикален поздрав към своите съученици и учители. Музикалният й талант бил забелязан още, когато била на 7 години, но професионални уроци взема от средата на 5 клас. Първо започнала при Стела Дойкова в НЧ „Напредък”, а от миналата година, когато Гласът на България Стелияна Христова създаде своя школа в Младежкия дом, Преслава работи с нея. Смята, че дарбата е наследила от баща си, който няма музикално образование, но се справя много добре с пеенето.

Пеенето и изявата на сцена е любимо хоби на Преслава, но мечтата й е да стане стоматолог. Надявам се, че някога ще сбъдна тази мечта, но в никакъв случай няма да изоставя и пеенето. Вкъщи се шегувам, че ще съм като Коцето Калки. Но има още много да уча, така че това са далечни планове, казва младият талант.


Ключови думи
Преслава Георгиева Алиша Кийс Fallin СУ Вичо Грънчаров Стелияна Христова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати