Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Инж. Добромир Добрев: Днес празнуваме самочувствието и вярата в собствените сили на България

  06.09.2020 04:06
Инж. Добромир Добрев: Днес празнуваме самочувствието и вярата в собствените сили на България

Уважаеми съграждани,
Днес честваме българското Съединение!
Повече от тринадесет десетилетия ни делят от тогава – време, което историята ни е дала, за да можем да премислим и оценим акта на обединението на Източна Румелия с Княжество България.
Събитията от септември 1885 година са специфични и без аналог в българската летопис. Болезнени и все още пресни са раните от Берлинския договор, след който Родината ни е нарязана на парчета от Великите сили. В съзнанието на хората се настанява мисълта, че политическите решения не носят добро за българския народ – че колкото и кръв да пролее българският войник, без одобрението на силните европейски държави нова карта на Балканите няма да има!
Единствено живеещите в Княжество България хора реално са свободни, докато техните братя в Източна Румелия трябва тепърва да доказват българското си самосъзнание пред европейските арбитри.  Сякаш не в тези територии е бил IV Революционен окръг, сякаш не той е дал най-много жертви в Априлското въстание, сякаш това не се е случило преди няколко години...
Но свободното Княжество не остава апатично. Търсейки международна подкрепа за Съединението, правителство, княз и народ се обединяват, за да чуят обединената в отказа си Европа. България е сама – но водачите от двете страни на Балкана не затъват в песимизъм. Напротив – на 6 септември 1885 г., по думите на Данаил Николаев, българският политически елит „проявява нечувана дързост“ като обявява Съединението на България!
Това дело донася свободата на хората в Източна Румелия и присъединява към младото Княжество една икономически силна българска територия. Създава се по-голяма и по-стабилна стопански държава – България се превръща в сериозен фактор на Балканите. Но в историческата логика на събитията скоро е принудена да защити статута си с оръжие. Този път не с руското, а само със свое. Подтиквана от Австро-унгарската империя, Сърбия ни напада още същата година, но младата българска армия печели категорично войната и затвърждава обединението на България.
Оттогава са минали 135 години, но този политически акт на Съединение носи нещо добро, съзидателно и справедливо в живота на българите. А от него до Независимостта остава само една крачка.
Днес ние празнуваме самочувствието и вярата в собствените сили на България!
Честито Съединение, българи!
Инж. Добромир Добрев,
Кмет на община Горна Оряховица


Ключови думи
инж. Добромир Добрев Съединение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати