Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Музеят във Велико Търново пази фотография на Васил Левски от 1870 г.

  10.08.2020 08:27
Музеят във Велико Търново пази фотография на Васил Левски от 1870 г.

Фотография портрет на Васил Левски от 1870 г. пази Регионалният исторически музей  във Велико Търново. Снимката е с размери 10,3 х 6 см. Изображението е допоясно, в анфас. Левски е с пригладени към тила коси, с поглед обърнат надясно. Облечен е в тъмно сако с кадифена яка и широки ревери, елек и бяла риза. Снимката е тонирана и каширана.
На гърба й с черно мастило е изписано: „Лето 1870, август 15-тий”. Под този текст следва друг с лилаво мастило: „В знак на приятелството ни подарявам Г-на Сава Пенева”.
Васил Левски дарява своя портрет на търновския революционер и по-късно Ботев четник Сава Пенев. Това е една от най-популярните снимки на Апостола. Подобни екземпляри се съхраняват в ЦДА – София и РИМ – Ловеч.
Оригиналната фотография на Васил Левски, която е притежание на търновския музей, е в най-добро физическо състояние и се използва за илюстриране на почти всички научни и научнопопулярни издания, свързани с живота и делото на Апостола.
Оригиналната фотография е открита през 1960 г. в семейния албум на Богдан Пенев – син на Сава, от тогавашния уредник в Търновския музей и бъдещ професор по археология Димитър Овчаров. Тя е дарена на музея и е в експозиция от 1985 г.
Портретът на Апостола е експониран в музей „Възраждане и Учредително събрание” на втория етаж в зала „Васил Левски и Вътрешната революционна организация”.
Текст и снимка: РИМ – Велико Търново


Ключови думи
Васил Левски фотография Музей Възраждане и Учредително събрание
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати