Четвъртък, 20 Май 2021
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица се преклониха пред паметта и делото на Апостола

  18.02.2021 13:09
В Горна Оряховица се преклониха пред паметта и делото на Апостола

С поднасяне на венци и цветя пред паметника му в кв. „Пролет“, в Горна Оряховица бе отбелязана 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Заради пандемичната обстановка не бе организирано масово събитие. Всеки, който желае да се преклони пред Апостола, може да го направи през целия ден.
Васил Левски е първият, който достига до идеята, че революционната борба не трябва да бъде извън пределите на отечеството, а да се пренесе във вътрешността. В земята, както казва той, където ще се лее кръвта. Че това въстание трябва да се организира от всички българи, от всички социални групи – учени, безпросветни, млади, стари... И най-вече, че българският народ трябва да разчита на собствените си сили. Сили, в които по това време никой не вярва.
Левски се заема с тази нелека задача. За броени години успява да създаде стотици революционни комитети  в цяла България в рамките на няколко обиколки. На срещи с хиляди хора успява да прогони страховете от душите им, да разпали вярата в собствените сили и мечтата за свобода.
Един от тези комитети е създаден в Горна Оряховица по време на третата му обиколка, започнала през май 1870 г. В местния комитет се включват много пламенни родолюбиви дейци, активни, представители на различни съсловия. След смъртта на Апостола този комитет успява не само да възвърне дейността си, но и да я разгърне до мащаб в навечерието на бунтовната 1876 г. Горна Оряховица да се превърне в една от четирите столици в подготовката на Априлското въстание.
Пред паметта и делото на Дякона се преклониха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов, зам.-кметовете Стефчо Алипиев, Николай Георгиев и Пламен Мадемов, представители на обществени организации и политически партии, деца от ДГ „Щастливо детство“.


Ключови думи
Васил Левски паметник Горна Оряховица 148 г.
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати