Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

С рядко срещан кличинен случай се сблъска екип от I вътрешно на Болницата в Горна Оряховица

  07.08.2020 10:15
С рядко срещан кличинен случай се сблъска екип от I вътрешно на Болницата в Горна Оряховица

Със сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се сблъскал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Свети Иван Рилски"в Горна Оряховица. За щастие, тежкият медицински казус бил овладян бързо и решен чрез интервенция благополучно, разказа началникът на отделението - гастроентерологът д-р Илко Костурков.
На 29 юли през нощта пациент от Велико Търново звъннал в Спешна помощ с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв. Рано сутринта пациентът бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където е установена желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в болницата пациентът бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.
"Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най- отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд", разказа д-р Костурков, който за пръв път извършил подобна интервенция. "Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки, кръвоизливът бе успешно овладян."
Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица е било изчислено, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв.
След интервенцията и съответното лечение, пациентът бил стабилизиран и след няколко дни бил благополучно изписан от МБАЛ.


Ключови думи
д-р Илко Костурков МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати