Сряда, 12 Oct 2022
            
Други

ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури

  01.08.2020 08:28
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури

Гръмотевичните бури, най-характерни за следобедите в средата и края на лятото, са опасни и крият сериозен риск за живота и здравето на хората. Те се срещат по-често в планините, отколкото в низините и равнините.
Мълнията е електрически разряд, който се образува между облаци или между облаци и земята. Когато електромагнитното поле достигне определен интензитет, от върха на облака се спуска стъпаловиден низходящ лидер, носещ отрицателен заряд, който се свързва с един от поредица от възходящи лидери от най-близкия по вертикала обект на земята. Този обратен удар предизвиква мълнията.
Поради спецификата на своята дейност, ЕРП Север предлага няколко експертни съвета за предотвратяване на злополуки по време на летни бури:
•       Винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да отидете в планината.
•       При опасност от гръмотевични бури избягвайте откритите пространства и намерете подслон или друго безопасно и сухо място.
•       Изключете всички електрически устройства, а по възможност извадете и батериите.
•       Стойте далеч от съоръженията от електроразпределителната мрежа. Те привличат още повече електрическа активност.
•       Не се доближавайте до скъсани проводници. Дружеството препоръчва да предприемете мерки, с които да предотвратите достъпа на трети лица до зоната на опасност. Незабавно се обадете на тел. 112 или се свържете със съответното ЕРП. Денонощният номер на ЕРП Север е 0700 161 61.
Спазването на правилата за безопасност при гръмотевични бури е важно за опазване живота и здравето на хората. Същевременно се пести време без електрозахранване на клиентите и разходи на електроразпределителните дружества за възстановяване на щетите. Електроразпределение Север призовава всички компании, които притежават високогабаритна техника, да спазват стриктно инструкциите за безопасност и да работят с повишено внимание в близост до електропроводни линии.


Ключови думи
ЕРП Север гръмотевици
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати