Понеделник, 15 Мар 2021
            
Култура

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския Театър

  18.06.2020 15:28
Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския Театър

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син е новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Премиерата ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала на театъра. В салона зрителите ще бъдат на дистанция с 50 на сто заетост на местата и ще се спазват всички противоепидемични мерки, увери директорът на МДТ Васил Вълчев.
„Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерния спектакъл на „Прилепът” и прекъсна последните ни репетиции. Тримесечното преустановяване на репетиционния процес създаде известни трудности, но съм убеден че благодарение на усилията на колегите с много настроение и динамика ще успеем да пресъздадем характера на това класическо заглавие”, сподели Васил Вълчев.
В постановката участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. С тях работят гост-режисьорът Гълъб Бочуков и главният диригент на театъра Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.
„Прилепът” е едно от най-играните заглавия в цял свят. Престиж е за великотърновския театър да има в афиша си този спектакъл”, посочи гост-режисьорът Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на оперетата. Той подчерта, че в това заглавие МДТ може да се похвали с най-доброто разпределение на солистичния състав в страната. Допълнително предимство е симбиозата между солисти и драматични артисти, която е уникална за великотърновския театър.
Като „най-грандиозното заглавие на Йохан Щраус-син” и „оперетен хит” определи „Прилепът” диригент-постановчикът Игор Богданов. „Нашият спектакъл е от най-висока класа. Ние имаме брилянтни солисти, които изпълняват по великолепен начин изключителната музика на Щраус”, каза диригентът.
Централните партии в оперетата изпълняват солистите на МДТ Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и др. В спектакъла участват гост-солистите Стефан Петков от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София и Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във великотърновския театър, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.
„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско,  създават усещането за празничност, лекота и хармония.
Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син във великотърновския театър ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала. Билети се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”.  


Ключови думи
прилепът МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати