Понеделник, 15 Мар 2021
            
Култура

Оперетата „Прилепът” на великотърновския Театър с премиера на открито на Царевец

  20.07.2020 11:47
Оперетата „Прилепът” на великотърновския Театър с премиера на открито на Царевец

Пищните декори и бляскави костюми от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син ще пренесат публиката от крепостта „Царевец“ във Велико Търново в епохата на аристократична Виена. С най-новото заглавие в своя афиш Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще участва в петото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на откритата сцена на Царевец е на 31 юли от 21 часа. Билети вече се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
Сценографията, дело на художничката на театъра Лидия Къркеланова, е решена в черно-бялата гама, за да може на този фон да изпъква великолепието на цветните костюми. Централно място сред декорите заема 10-метрова колонада, която във височина завършва с арка с изображение на театралните маски – символ на горещите страсти, на които са подвластни героите в оперетата. „Заложили сме на по-разчупена сценография, а целта ни е да постигнем една прозрачност на сцената с идеята да покажем, че няма нищо скрито от зрителя. Сценографията е изключително функционална и пластична и по този начин активно участва в спектакъла“, обяснява гост-режисьорът Гълъб Бочуков, който e директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали.
По 2-3 тоалета сменят главните действащи лица в постановката. Костюмите са копие на облеклата, характерни за висшето австрийско общество от годините на виенския валс. Решени в стила на сецесиона, сценичните облекла се отличават с изобилие от дантели, пайети и камъни.
В оперетата „Прилепът“ участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьорът Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата, а диригент-постановчик е Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.
Творбата на „краля на валса“ не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. От 1926 година шедьовърът на Щраус трайно присъства в програмата на Залцбургския музикален фестивал.  Познавачите на оперетния жанр добре знаят, че „Прилепът” е оперета, създадена за гласове, диригенти и оркестри от изключително висока класа. Според режисьора Гълъб Бочуков в това заглавие великотърновският театър може да се похвали с най-доброто разпределение на солистичния състав в страната. Допълнително предимство е симбиозата между солисти и драматични артисти, която е уникална за МДТ „Константин Кисимов“.
Централните партии в оперетата изпълняват солистите на театъра Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и др. В спектакъла участват гост-солистите Стефан Петков от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София и Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във великотърновския театър, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.


Ключови думи
Прилепът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати