Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Велико Търново се прекланя пред големия Христо Ботев

  01.06.2020 10:48
Велико Търново се прекланя пред големия Христо Ботев

Велико Търново ще се преклони пред паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев. С ритуал в старопрестолния град ще бъде почетена 144-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, ще бъде пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.
Ритуалът ще започне в 11,55 ч. във вторник /2 юни/ с приемане на строя на Почетния караул. Точно в 12,00 ч., както е традицията, във Велико Търново и в населените места от общината ще прозвучат сирените в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на българските герои. Ще бъде отслужена заупокойна молитва, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.
В 12,30 ч. учениците от ПМГ „Васил Друмев” Михаела Стоянова и Иван Брайнов ще представят литературната композиция „Спасена памет“, посветена на Ботев.
Паметникът на бележития българин бе навръх 2 юни миналата година. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.
Церемонията налага въвеждане на временна организация на движението. От 11,45 до 12,30 ч. на 2 юни затворен ще бъде участъкът от ул. „Христо Ботев” край паметника. За този период автобусните линии, движещи се в посока от общината към автогара „Юг” и обратно ще преминават по улиците „Бачо Киро” и „Седми юли”.


Ключови думи
Христо Ботев 2 юни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати