Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Кристиана Петкова учи за матура и прави концерти на покрива на блока, иска изпращане в училище, за да каже благодаря на учителите в ПГЛПИ

  16.05.2020 07:33
Кристиана Петкова учи за матура и прави концерти на покрива на блока, иска изпращане в училище, за да каже благодаря на учителите в ПГЛПИ

Абитуриенти от цялата страна успяха да се организират за няколко дни и да си извоюват правото да се разделят подобаващо със своите училища. Идеята тръгна от групите им във Фейсбук, само за два-три дни беше подкрепена от над 20 000 момчета и момичета. След като искането им бе оформено и официално, младите хора се срещнаха с премиера и той се ангажира да им помогне, за да могат училищата да ги изпратят както всеки свой випуск досега. Балове засега няма да има, но поне изпращането ще е подобаващо.
Балът за нас не е проблем, но изпращането е друго. Искаме да си вземем сбогом, да се видим отново – с някои раздялата може да е за много дълго. Искаме да кажем на своите учители колко сме им благодарни и колко много смисъл има в работата, която вършат. Затова сме щастливи, че тази наша инициатива успя и то толкова бързо, казва Кристиана Петкова – една от абитуриентките на ПГЛПИ „Атанас Буров”, която активно се включи в инициативата.
Преди да се разбере, че все пак ще имат възможност да се разделят на живо, Кристиана и нейните съученици направили специален клип, за да се сбогуват с училището. Посланието си съчинили сами, за заснимането на видеото им помогнала Анелия Пенчева. Снимките били на Хотнишките водопади и били весели, и тъжни, и много емоционални.

Нещата тръгнаха от там, че ме помолиха да направя клип с мое изпълнение, разказва Кристиана, която от 8 години се занимава професионално с музика и е част от Школата на Аделина Колева и група „Графити”. Но аз знаех, че не съм единствената, която иска да каже нещо за раздяла. Обадих се на няколко момчета и момичета от нашия клас и така стигнахме до реализацията на този клип. В него пеенето не е най-важно, важното е емоцията, сантиментът, който всички чувстваме в този момент, желанието да благодарим и да покажем любовта си към нашето училище, споделя абитуриентката.
Кристиана завършва специалност електронна търговия в ПГЛПИ „Буров” и в момента се готви, ама буквално неистово, за матурите след месец. Не че резултатите й трябват за нещо - тя вече е приета в няколко университета и дори е избрала своя. Но Криси е на мнение, че винаги трябва да даваш най-доброто от себе си и винаги трябва да гониш най-високи цели. Така че е амбицирана да постигне максимални резултати.
Изборът на училище е едно от решенията в живота ми, за които никога няма да съжалявам, казва Кристиана. Всъщност никога не съм искала друго училище и кандидатствах единствено там. Получих страшно много от своите учители. Дори по времето на дистанционното обучение, те се раздават и ни карат и ние да даваме най-доброто от себе си, споделя момичето. Въпреки че е по-скоро приятно изненадана от резултатите от дистанционното обучение, Кристиана е убедена, че истинското училище е, когато учениците и учителят са заедно в една класна стая. Не че е невъзможно да учиш от разстояние, получава се, дори изненадващо добре, но друго е личният контакт. И точно затова съм много благодарна на моите преподаватели, че правят така, че да ни помагат колкото се може повече да се справим в тази нестандартна обстановка. Завършваме тази седмица, но ще останем заедно, ще ни подкрепят за важните задачи, които ни предстоят преди матурите и държавния изпит по специалността. И пак казвам, трудно е да събера емоцията си в думата благодаря, казва Кристиана.
На този етап тя мисли само за матурите си, но след това предстои голямата промяна в живота й и раздялата с близките. Още в края на януари Кристиана е приета в пет британски университета и в един холандски. Избира да учи Международно и европейско право в Хага – административната столица на Нидерландия. Всъщност няма търпение да започне тази нова глава от живота си, водена от непобедимия си оптимизъм и радостно светоусещане.
В Нидерландия Кристиана ще опита да съвместява две свои страсти – правото и музиката. Пее откакто се помни, а от 8 години се занимава професионално с музика и е на сцена в края на всяка седмица. Това преди да дойде COVID-19 и карантината. От два месеца нейната сцена е Музикалният покрив – единствената възможност, където може да отпусне гласа си е на покрива на блока, в който живее семейството. Тя е атракцията за съседите, които чакат следобедните й изпълнения, правят клипове и ръкопляскат. Покривът е важна част от живота ми през последните месеци. Може би тук ще е моето абитуриентско дефиле, смее се Кристиана. За бала си тя била готова далеч преди извънредното положение. Ще има ли бал, или не, не й е най-важната тема в момента. Може и да му дойде времето, може пък и на покрива да го разходя моя тоалет, шегува се Кристиана.
Сцената ужасно ми липсва през тези месеци, но знам, че отново ще бъда там, където обичам. Не мога да си представя живота без музика и ще направя всичко възможно, за да нося успешно двете дини – правото и пеенето, казва Кристиана. За нея правото също е страст. Обичам да споря и да съм права, смее се момичето. Но съвсем не на шега има доста сериозни планове за бъдещето си. И то не само като кариера, но и като обществено присъствие.
Аз нямам намерение да оставам в чужбина, искам да се върна един ден в България. Според мен е важно младите хора да се учат, да вземат чуждия опит и после да работят тук. Ако ние не се хванем да градим нашата държава така, както смятаме, че трябва – няма кой друг да ни е виновен, че нещата не се получават. Ходила съм доста по света. Имам късмет с приключенски настроена майка, тя се опитва да ми покаже колко различен е животът. И на мен ми харесва да срещам различни култури, различни хора и начини на живот. Но си обичам моята страна и най-хубавото е да се връщам тук, на каквито и хубави места да съм била, казва Кристиана.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Кристиана Петкова ПГЛПИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати