Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Пано с образа на бележития търновец Георги Живков краси Спортното училище във Велико Търново

  14.04.2020 19:53
Пано с образа на бележития търновец Георги Живков краси Спортното училище във Велико Търново

Ликът на Георги Живков вече краси фасадата на Спортното училище във Велико Търново, което от началото на настоящата учебна година носи името на бележития търновец. Училището е първото в града и в региона, чийто патрон е изобразен с огромен портрет.
Георги Живков е представен с ордените „За храброст“ I степен и звездата към него, „Свети Александър“ и с възпоменателния орден за възшествието на престола на цар Фердинанд.
Инициативата е на Комитет „Генерал Сава Муткуров“, по чиято идея училището е кръстено на името на Георги Живков. Паното е дело на талантливите художнички Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева-Маринова, познати с творчеството си във Велико Търново, България и в чужбина.
Георги Живков е бележит българин, учител и революционер, строител на държавността след Освобождението, първи кмет на Търново, три пъти председател на Народното събрание, министър на просвещението. Той е човекът, положил началото на спортното образование в България. Георги Живков е един от тримата българи, които са удостоени с най-високата степен на ордена „За храброст“. Другите двама са Стефан Стамболов и генерал Сава Муткуров.

 


Ключови думи
Спортно училище Георги Живков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати