Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Минерална вода за милиони тече под Ресен

  14.03.2020 06:11
Минерална вода за милиони тече под Ресен

Някога в учебниците по география пишеше, че България е бедна на полезни изкопаеми. Това твърдение се оказа не съвсем вярно. В страната ни има солидни находища на злато, въглища и така необходимия за атомната енергетика уран. Истинското богатство обаче са минералните извори, които бликат на много места в цялата страна. За съжаление много малко от тях се използват и повечето се изливат нахалост.

Никой не иска „подземното злато“ на Ресен

Такъв е случаят с извора в Ресен. Под селото буквално тече вода за милиони, но до този момент никой не е заявил инвестиционно намерение да я използва под каквато и да било форма. Идеен проект водата да се използва за отопление на оранжерии имаше преди няколко години. С тази дейност щеше да се занимава предприемача Стефан Енчев, който възнамеряваше да обработва 80 декара парници в района. До концесия така и не се стигна.

Изворът отива в МОСВ, ако няма инвеститор

Още в края на 2017 г. Министерството на околната среда и водите прехвърли находището в селото на Община В. Търново.  Направена беше оценка на експлоатационните ресурси. Лошата новина е, че ако в петгодишен срок от предоставянето на минералната вода Общината не е усвоила ресурсите, находището трябва да бъда върнато за управление на МОСВ. Нещо, за което няма да има виновни, тъй като никой не може да бъде принуден насила да експлоатира минералния извор. Иначе, ако инвеститор все пак се намери той ще може да експлоатира извора до 25 години.

Ресен може да се превърне в СПА център

Минералните води в Ресен могат да бъдат използвани за лечение. Водата не е подходяща за пиене, но лекува различни болести, твърдят специалистите. Богата е на калций, калий и натрий. Изграждане на СПА комплекси с басейни са изключително подходящи, защото водата лекува заболявания на опорно-двигателната система. Всъщност в Ресен има сграда, която може да бъде превърната в хотел с 30 стаи. Става въпрос за бившия бригадирски лагер в селото.  Към момента базата е празна и при желание в нея могат да бъдат инвестирани средства от бъдещ концесионер на извора.

Преди 40 години отоплявали оранжерии
За пръв път сондажи в селото са извършени през 1981-ва година. Разкрит е топлоизточник с дебит 30 литра в секунда. Температурата на водата се оказала 55 градуса, а дълбочината е 40 метра. По времето на социализма минералния извор е бил използван за отопление на оранжерии към бившето ТПК. Днес оранжерии няма, а край реката се виждат само  двата сондажа, които напомнят, че в района има минерална вода.

Михаил Михалев


Ключови думи
Ресен минерална вода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати