Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Инициативният комитет за подобряване на водоснабдяването на Ресен се срещна с областния управител Людмила Илиева

  14.03.2022 19:16
Инициативният комитет за подобряване на водоснабдяването на Ресен се срещна с областния управител Людмила Илиева

Областният управител Людмила Илиева ще изиска цялата техническа документация от ВиК „Йовковци“ по дългогодишния проблем с безводието на Ресен. Това стана ясно след срещата й с кметицата на най-голямото великотърновско село Йорданка Колева, представители на Инициативния комитет по проблемите на водоснабдяването и зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев. За да бъде реализиран проекта дружеството трябва да предостави технически данни за ползването на вода от язовир „Йовковци“, конкретната точка на водовземането и количеството, което може да се отпусне.

На срещата стана ясно, че миналата есен община Велико Търново е отпуснала 38 000 лв. за проектиране и парцеларен план за довеждане на вода от магистралния водопровод на яз. „Йовковци“. За това е имало положително мнение, както от МОСВ, така и първоначално от ВиК. Сега обаче операторът изразява отрицателно становище и на практика процесът е стопиран без техническа експертиза и обосновка, твърдят от ИК. Ресенчани са категорични, че възможността да черпят вода от местни източници е изчерпана. Те не могат да задоволяват потребностите на селото, което непрекъснато се разраства и в него живеят около 2 200 души. Въпреки дългогодишния режим водата не стига за детската градина, училището, здравните служби и трийсетте фирми на територията на Ресен. Нужни са около 400 куб. м. вода за денонощие и хората искат допълващо, а не основно водоснабдяване. Освен това част от местните водоизточници попадат в район с интензивно земеделие и поради големите количества  минерални торове са замърсени с нитрати, а вероятно и с тежки метали.

След срещата с областния управител Людмила Илиева, представители на ИК внесоха възражение и до управителя на ВиК „Йовковци“ ООД.


Ключови думи
Ресен вода областен управител Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати