Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Ярослав Матоуш направи дарение на библиотеката, която го запалила по книгите

  29.02.2020 05:59
Ярослав Матоуш направи дарение на библиотеката, която го запалила по книгите

В навечерието на националния празник 3 март Ярослав Матоуш и приятели направиха дарение за библиотеката в Долна Оряховица. Дарените книги са купувани в последните няколко месеца и са доста разнообразни жанрово. Сред тях има съвременни български автори като Владимир Зарев, Александър Томов, Иван Станков, майстори на криминалния жанр като Джефри Дивър и Джеймс Патерсън, не липсват също така приключенски и любовни романи. Застъпена е и спортната тематика с автобиографията на Аспарух Никодимов. Особено място в дарението заема книгата на известния журналист Станил Йотов за тайните на българския футбол, която е със специално посвещение от автора за читателите в Долна Оряховица.
Имам сантимент към тази библиотека, защото тук направих първите си стъпки като читател. Детството ми премина в Долна Оряховица и тогавашната библиотекарка Йорданка Бабанова ми предаде своята любов към книгите. Бях редовен посетител на библиотеката, а и днес имам читателски картон там, споделя Матоуш.
Много хора искат да четат най-новите книги, но не всеки може да си ги позволи. Дори библиотеките, особено в малките селища, нямат възможност да имат всичко, което излиза на книжния пазар. Затова призовавам всеки, който може да дари от своите книги на малките библиотеки, да го направи - нека се обединим около силата на словото, казва още Ярослав.
В дарението участва и Петя Иванова от библиотеката на Православно-историческия факултет на ВТУ, която заедно със съпруга си отец Петър редовно участва в подобни благотворителни начинания.
Начинанието вече е подкрепено и от други дарители. Следващата седмица се очаква пратка от детски книжки, а проф. Величко Адамов ще предостави свой научен труд.
Новите книги бяха приети от библиотекарката Ралица Величкова, която обеща, че книгите ще бъдат обработени много бързо и след седмица ще бъдат на разположение на читателите.
Библиотеката е като храм, в който трябва да се влиза с най-голямо уважение, цитира една от любимите си мъдрости Ярослав Матоуш. От години той организира и участва в кампании за подкрепа на бездомни, социално слаби и отритнати хора. Но приема с особена гордост мисията си да помага на четящите хора в родния си град.


Ключови думи
Ярослав Матоуш Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати