Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Приютът в Горна Оряховица стана на 1 г.

  04.02.2020 13:42
Приютът в Горна Оряховица стана на 1 г.

Европейски шампион по борба, учител по астрономия, висшист с икономическо образование, ветеран от Кербала...
Това е малка част от хората, намерили подслон в Приюта в Горна Оряховица за година. Толкова навърши днес социалната услуга. Сградата на приюта бе открита през юни 2018 г. по проект, защитен от Община Горна Оряховица пред Оперативна програма „Регионално развитие“, а услугата се предоставя от 1 февруари 2019 г. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Капацитет на приюта е 15 души, а днес в него са настанени 14.
Специалисти в сферата на социалните услуги от Пловдив, Варна, Велико Търново и, разбира се, от Горна Оряховица, гостуваха за първия рожден ден на приюта. Посрещнаха ги директорът му Силвия Райкова и социалният работник Емилия Иванова.
През тази година извървяхме дълъг път. С любов към професията успяваме да сътворим поне малко уют за хора, които по една или друга причина са останали на улицата, сподели Силвия Райкова и благодари на всички, които са помагали на нея и екипа й.
Само работещите тук знаят какво и колко им е коствала тази година. В крайна сметка обаче смятам, че приютът се утвърди като една от многото социални услуги, които предлага Община Горна Оряховица, каза зам.-кметът Пламен Мадемов, пожелавайки на екипа сила, воля и търпение за преодоляване на проблемите.
С голямо удоволствие сме тук – както аз, така и колегите ми Жоро Ковачев и д-р Диляна Вачкова. Поздравявам Силвия, екипа, кмета инж. Добрев и всички социални услуги в Горна Оряховица. С днешния рожден ден доказваме, че не се отчайваме, не се предаваме, колкото и да е трудно това, което срещаме в ежедневието си. Ние сме професионалисти със съответната компетенция и подаваме ръка и показваме, че можем да бъде подкрепа за всеки, който има нужда. Знам колко е трудно, въпреки красотата на помещенията, в които се намираме – впрочем, проектът е изпълнен прекрасно, и колко препятствия срещат колегите всеки ден. И колко много още има да се работи, за да си върнем престижа на социалния работник. Дебатите тепърва предстоят. Това, че Законът за социалните услуги се отложи, не означава, че няма да го има. Това ни дава обаче възможността ние от Общините в качеството ни на доставчици на социални услуги, на хората, които работим на терен, като започнат дебатите да бъдем още по-активни. Защото от нашата активност зависи какво ще се породи с новото законодателство. И ако не искаме промяната да е само в името на закона, трябва да си го извоюваме. Ако искаме да има развитие на човешките ресурси в професионален и кариерен план и, разбира се, във финансово изражение – трябва да бъдем активни, призова и директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова.
Радвам се, че Силвия успя. Радвам се, че беше първо част от нашия екип, че при нас започна пътя си като социален работник, че имаше страхотни колеги и началник отдел, които също й помогнаха да навлезе в работата. Сега това, което прави с толкова желание и любов, много ни радва. Стана наш много верен партньор. Ние от Дирекция „Социално подпомагане“ още през 2003 г. започнахме да искаме такава услуга от Община Горна Оряховица. Приютът е факт, а Силвия го ръководи много успешно със страхотния си екип. От сърце им желая успех, каза и директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица Боряна Кирилова.
Благодарности към гостите, че са тук, за да уважат труда на екипа на приюта и правото на всяко човешко същество да получи подкрепа, изказа и Милена Николова от Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” в Община Горна Оряховица. Никой не е застрахован в този живот. Затова трябва със сърце да помагаме и да подаваме ръка на онези, които се нуждаят от нас. Благодаря, че работите със сърце, имате подкрепата на Община Горна Оряховица, ние сме ваши партньори, допълни Николова.
И на рожден ден като на рожден ден. Първо дойде равносметката – за годината от услугата са се възползвали 62-ма души. Осезаемо преобладават мъжете – 46 човека са минали през приюта. Сред потребителите има хора с различни съдби, има и наистина изоставени, и такива, за които има кой да се грижи, но не иска. Голямата гордост на Силвия Райкова и екипа й обаче са двата случая на реинтеграция. И в двата става дума за мъже, приети в домовете на майките си.
После бе и духването на свещичките. Силвия Райкова изказа големите си благодарности към дарителите, които й помогнаха за днешното тържество – Сладкарска къща „Деметра“, „Йовита“ – Бряговица, производителят на салата „Апетито“ „Юнифейс“, местни бизнесмени.
Водосвет ослужи отец Зоран.
Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
приют Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати