Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

След много години цивилен хвана кръста във Велико Търново

  06.01.2020 12:46
След много години цивилен хвана кръста във Велико Търново

Безработният 38-годишен Петър Филев от Велико Търново, сподвижник в движението „Търново рънс”,  се оказа най-ловък и бърз, и на него се падна късмета да спаси кръста в студените води на Янтра. Мъжът за първи път се хвърля в това начинание, а вяра, че ще се справи, му вдъхнал негов приятел. Щастливият Петър Филев пожела здраве, любов и мир в душата както на себе си, така и на всички търновци.

Големият християнски празник Йордановден, първият от Водиците, в които очистителната сила на водата е главният елемент, започна в старата столица със сняг като добра поличба и тържествена света литургия в катедралния храм „Рождество Богородично”. Последва по традиция тържествен водосвет и освещаване на знамената на Военния университет и воините от запаса. Той бе отслужен от Негово Високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий на площад „Цар Асен I”. Поръсени за здраве бяха и всички курсанти от НВУ „Васил Левски”, които участваха в ритуала. След благослова литийното шествие се насочи към Владишкия мост, от където дядо Григорий хвърли кръста. Над 35 смелчаци се спуснаха да го ловят, но късметлията се оказа Петър Филев, който наруши вече дългогодишната традиция курсант да е този, който вади от водите богоявленския кръст.

Великотърновецът бе дарен с парични награди от митрополита, кметът Даниел Панов, а от областния управител проф. Любомира Попова получи икона.

Народният представител доц. Милен Михов, по негова си традиция, връчи 100 лева за почерпка на курсант, който не е хванал кръста и носи царско име. Щастливецът тази година бе Симеон Събев, курсант втори курс в специалност „Разузнаване” от Пловдив.

Ана Райковска     

   


Ключови думи
Йордановден Велико Търново безработният
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати