Вторник, 16 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Шампионът Михаил Ганев сложи край на ерата Пенчо Чанев в Златарица

  10.11.2019 17:22
Шампионът Михаил Ганев сложи край на ерата Пенчо Чанев в Златарица

34-годишният световен шампион по борба Михаил Ганев е новият кмет на община Златарица. Той успя да се пребори на политическия тепих с опонента си Пенчо Чанев. Дългогодишният кмет на града не успя да спечели четвърти мандат след като управлява цели 12 години. Досега той винаги печелеше безапелационно, но не и този път.
Още на първия тур стана ясно, че издигнатият от БСП кандидат Михаил Ганев ще бъде сериозен съперник. Той получи 740 гласа, а Пенчо Чанев от ВМРО събра 907. Трети остана Стефан Бранзелов от ГЕРБ с 411, а 230 гласа получи Федя Дервишев от ДПС. 88 гласа събра Георги Джуров от Воля. Минималната разлика между първите двама вещаеше и оспорван балотаж.
След преброяването на бюлетините Михаил Ганев излезе с едни гърди напред, събирайки 1306 гласа. Пенчо Чанев обаче не успя да привлече допълнително влияние и увеличи с малко резултата си от първия тур, като получи само 1130 гласа.
Така ерата Пенчо Чанев на практика приключи. Но пред Михаил Ганев в момента стои въпросът с осигуряване на мнозинство в местния парламент. ВМРО разполагат с 5 общински съветници, а БСП имат само 3. ГЕРБ са с 2 мандата, а ДПС получиха 1. Това обаче едва ли е непреодолимо предвид, че на много места в страната загубилите се преориентират към победителя.
А Михаил Ганев определено знае какво е да побеждаваш. Неговата спортна кариера започва още като дете. Резултатите за него не закъсняват и през 2005-та година става световен шампион за юноши във Вилнюз. Година по-късно Ганев заслужено печели и златния колан „Дан Колов“. Звездният му миг обаче идва през 2010-та година, когато Михаил Ганев става световен шампион за мъже в Москва. През 2012-та Ганев отново печели златния колан „Дан Колов“, както и златен медал на турнира по свободна борба „Монголия Оупън“ в Улан Батор. Той взема и сребро на ЕП през 2012-та година.
Най-трудният момент за Михаил Ганев обаче идва в края на 2010-та година, няколко дни след като е класиран на второ място в класацията „Спортист на годината“. Той претърпява инцидент в Габрово, където е намушкан с нож в корема и откаран по спешност в болницата. Ганев обаче се пребори и с това житейско препятствие. Той получи и мощна подкрепа от цялата българска общественост, за да продължи спортната си кариера.
Сега напред ще трябва да продължи и вече бившият кмет Пенчо Чанев, който започна новия си живот извън Общината с гневен пост в социалните мрежи. В него той обяснява, че не дължи нищо на никого и се отдава изцяло на семейството си и близките хора, за които не е имал време през последните 12 години.
„През 1393 г. Султан Баязид I обсажда крепостта Царевец. Обсадата продължава няколко месеца. Накрая се намира предател, който предава крепостта. Отивайки да си получи наградата, султанът заповядва да му отсекат главата, защото, който веднъж е станал предател, ще стане отново.  Това е за предателите. За тези, които се кланяха, сервилничеха, подмазваха се и чакаха своя нещастно щастлив миг да повалят този, който искаха да им е приятел. Рано или късно те ще направят това и със следващия. Мислех си, че когато помагам на много хора, безрезервно, безкористно, когато с е отнасях с тях като приятел, те ще ми отвърнат със същото. Оказа се, че Владо Даверов във филма „Вчера“ е казал, че само от качествен приятел става добър предател. Тази нощ го изпитах на гърба си. Едни за пари, други за обещания, трети заради злобата (без да знаят защо), четвърти заради дрогата, а пети просто така. И утре, когато всички изтрезнеем ще се питаме Защо? Защо ме излъгаха, защо повярвах, защо предадох? Защо?
Лично за мен това е една щастлива нощ. Щастлива, защото няма да съм вече кмет на предатели, няма да съм вече приятел на продажници. Щастлив съм, че ще имам време за семейството си, за децата си, които другите нямат, за собствените си проекти, които ще реализирам. Един човек от Златарица казваше, че няма как вълкът да стане куче, а кучето да стане вълк. Сега имам още по-голямо желание за работа, но не за общото и не за всички, а за себе си и семейството. Този, който спечели трябва да знае, че орлици се ловят със живо месо, а не с мърша. Точно тези ласкатели ще станат още по-класни предатели. Но всеки народ избира и заслужава управниците си!
На добър час на новия кмет! Този пост е борба. Борба със себе си. Борба с приятели, борба с предатели. При встъпването в длъжност ще му предам три неща: Първото е свързано с труда, който трябва да положи. Второто – с хората, на които да помогне. Третото – с хората, които ще го предадат. Тази нощ искам да кажа: ОТЪРВАХ СЕ! Тази нощ е щастливата нощ за мен. С малки изключения за малкото приятели, на всички останали искам да кажа – ПИТО-ПЛАТЕНО! НИЩО НЕ ВИ ДЪЛЖА!
И не забравяйте – рано или късно ще се срещнем! Благодаря на тези, които безрезервно и безкористно ме подкрепиха!“, се посочва в посланието на Чанев в социалните мрежи. А дали е пито и платено предстои да разберем, следващите 4 години започват от днес.

 


Ключови думи
Михаил Ганев Пенчо Чанев Златарица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати