Вторник, 16 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Петър Гайдаров, кандидат за кмет на Горна Оряховица от Местна коалиция СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС, ВОЛЯ, БЗНС, ГЛАС НАРОДЕН): Община Горна Оряховица може да бъде индустриален и логистичен център на областта

  04.10.2019 09:53
Петър Гайдаров, кандидат за кмет на Горна Оряховица от Местна коалиция СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС, ВОЛЯ, БЗНС, ГЛАС НАРОДЕН):  Община Горна Оряховица може да бъде индустриален и логистичен център на областта

Петър Гайдаров е роден в Горна Оряховица преди точно 55 г. Завършил е Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново, след това  учи във Варненския свободен университет специалността „Строителство сгради и съоръжения“.
В Горна Оряховица е създал семейството си. Баща е на двама пораснали вече синове и щастлив дядо, засега, на един внук.
Собственик е на строителна фирма и строителството е сферата, в която Петър Гайдаров реализира себе си като професионалист вече години наред. Бил е ръководител на екип до 150 души в строителна фирма „Матеко“ и тогава е изграждал обекти в Бизнес парка в София и МОЛ-Плевен. После създал своя строителна фирма и стъпил на частния пазар.
С политика се занимава отдавна. Председател е на Общинския съвет на СДС Горна Оряховица и е член на Националния съвет на СДС. Има зад гърба си два успешни мандата като общински съветник в Горна Оряховица. През последните четири години председателства Комисията по строителство и е член на Комисията по бюджет и финанси.
В изборите за местна власт Петър Гайдаров е кандидатът на Местна коалиция СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (СДС, ВОЛЯ, БЗНС, ГЛАС НАРОДЕН) за кмет на Община Горна Оряховица, която е под номер 67 в бюлетината

- Г-н Гайдаров, опитът Ви в Общинския съвет на Горна Оряховица и в комисиите по строителство и бюджет и финанси, със сигурност Ви дават самочувствие на човек, който добре познава проблемите на Общината и то не само в тези области…
- Прекъсвам Ви веднага, защото не искам да говорим за проблеми, а за стратегия. Не вярвам, че работата на парче води до успех. Започнем ли да мислим само за най-неотложните проблеми, изпускаме правилната посока и цялостната визия за това какво трябва да се случи в града и как той да се развива. Моята идея е да забия жалона надалеч, да не го изпускам от поглед и да знам накъде съм тръгнал и какво имам да свърша.
Истината е, че всеки, който се занимава с публична администрация, трябва да има умението да създава публично благополучие и публична сигурност в общината си. За да ги имаме, е наложително много бързо, веднага, в Горна Оряховица да се промени начинът, по който се формира бюджетът. Това ще доведе до промяна в управлението на общинската собственост и правилното разчитане на инвестициите в строителството, поддръжката на пътната мрежа, поддръжката и ремонта на обществените сгради. Ако добре не си си направил сметката, има опасност, като Тошко Африкански, да наливаш вода в каца без дъно, без да има правилен и съществен ефект от това, което правиш.

- Какъв, според Вас, е ефективният начин за формиране на бюджета на Община Горна Оряховица?
- Сгрешена е по принцип философията, по която се формира общинският бюджет. През последните години бюджетът, или поне част от него, се съставя на базата на продажбата на общинска собственост. Тя обаче намалява с всеки един мандат и накрая ще се изчерпи. И тогава, ако не сме сменили начина и подхода си за формиране на този бюджет, рискуваме да се изправим пред огромен проблем, за който няма да имаме решение.  Тази децентрализация, за която действащи кметове говорят, трябва задължително да се осъществи, за да получат общините по-голяма финансова независимост. За да може част от парите да остават в общината и Общинският съвет правилно да ги разпределя в бюджета.
Аз по принцип съм твърд противник на разпродажбата на общинска собственост. Дясно мислещ човек съм, но никога не съм бил привърженик на дивия либерален капитализъм. Дясно мислещият човек се стреми да събира и да създава, а не да разпродава и да унищожава. Затова според мен общинската собственост, колкото и малко да е останала, трябва да се управлява умно.
Ето един пример. Когато говорим за инвестиции и строителство, акцентът винаги е в големия град. А малките населени места имат нужда от не много и кой знае какви проекти със сериозно финансиране. В малките населени места има инфраструктурни проблеми, за които е нужно всъщност малко, но това малко ще направи населените места по-приветливи и по-спокойни за жителите им.

- Кои са тези инфраструктурни проблеми на малките населени места, за които сте убеден, че не са нужни милиони?
- Улиците. Анализът, който сме направили за уличната мрежа, показва, че улиците са зле и трябва да започне поетапна реконструкция. Аз съм строител, уверявам ви, че не е нужно да пишем тежки проекти и да чакаме милиони. В повечето места улиците са изградени от трошено-каменна настилка, т. нар. макадамова настилка, която с течение на времето и заради преминаващите селскостопански и товарни машини се е изровила. Ако правилно се оформят тези язви на пътя и се засипят с трошено-каменна настилка, улиците ще се възстановят без помпозни проекти и инвестиции.  Една улица иска понякога два камиона с фракция и контрол, за да бъдат похарчени правилно парите.

- Какви неизползвани все още възможности има Община Горна Оряховица, според Вас?
- Горна Оряховица предлага изключително добри условия за създаване на логистичен или индустриален център. Работата на Общината в тази посока не е само да определи мястото, това не е сложно, защото Горна Оряховица предлага терени за такива центрове. Общината трябва да изгради необходимата подземна и транспортна инфраструктура и нужните комуникации, т. е. да предложи на бизнеса достатъчно мотивация да развива именно тук индустрия, логистика, дистрибуция и търговия. Нужна е реклама и лобиране за атрактивна презентация на преимуществата, с които безспорно разполагаме. Общината ще покаже отношението си към евентуалните инвеститори  и като ги улесни в подготвянето на документацията.
Това е важно, за да запази Горна Оряховица свежата си кръв, която за съжаление изтича в по-големите градове или в чужбина. И това няма да се промени, ако не създадем работни места и то добре платени работни места. Ние не можем да бъдем културен и туристически център, но можем да се опитаме да бъдем индустриален или логистичен център на областта. Имаме най-големия железопътен възел в Северна България, летище, в непосредствена близост сме до главните пътища. Младите хора трябва да имат възможност за реализация тук.

- Вероятно и образованието се нуждае от дългосрочна стратегия?
- При това много спешно. Това, което имаме в професионалните гимназии, вече не е достатъчно, защото животът се развива много бързо. Убеден съм, че е наложително да обърнем внимание на децата, които са се насочили към природните науки, инженерните и компютърни специалности.
Според нашите проучвания и анализи, именно тук ще насочим вниманието и усилията си в образователната ни мрежа. Затова в програмата, с която се кандидатирам за кмет, има заложен Фонд за насърчаване на ученици. Става дума за подпомагане на учениците, които избират професии, в които има сериозна нужда от подготвени кадри. И не е нужно децата, които ще получават тези стипендии, да учат само в Горна Оряховица. Идеята е ние да подкрепяме образованието им финансово, а след това те да се връщат в родния си град. Това важи и за студентите.

- Г-н Гайдаров, някои специалисти в Общинската болница са единствените в областта. Как Общината се грижи за Болницата си?
- Инвестициите в нова техника и обучението на кадри, които умеят да работят с апаратурата, са особено важни. Едва ли има нужда да убеждавам когото и да било в това, че за добрата диагностика е нужна отлична апаратура. Техниката, според мен, ще помогне за решаването и на болния въпрос с възнаграждението. Апаратурата ще доведе до възможността Болницата да покрие повече клинични пътеки. И да се върна отново на фонда за подкрепа на студенти, които са избрали да учат медицина. Създадем ли го, ще мотивираме децата си да се върнат тук като подготвени специалисти.

- Каква е Вашата Горна Оряховица, г-н Гайдаров?
- Горна Оряховица е моето минало и моето настояще и бъдещето на децата и внуците ми. Горна Оряховица е моят дом и аз искам той да е уютен. Горна Оряховица е най-красивият град, когато разцъфтят божурите, хижа „Божур“ е чудесно място за отдих. Когато ми дойдат гости, винаги ги водя в местността „Камъка“. От висотата там се вижда целият град като на длан и гледката е очарователна и фантастична.
Горна Оряховица е история и тя е събрана в Историческия музей, с който също съм много горд и не пропускам да го покажа на приятели.

- Довършете изречението: „Гласувайте за мен, защото…“?
- Защото искам да поема предизвикателството да бъда кмет на Община Горна Оряховица. Знам как да създам екип и да го мотивирам да работи. Държа всичко да се изпипва до последния детайл, за да има максимален ефект от работата по решаването на всеки проблем или задача. Горнооряховчани са хора със самочувствие и си е предизвикателство да си партнираш с тях. Аз съм сговорчив човек, отговорен съм, със здрав морал и съм готов да работя за Горна Оряховица.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Петър Гайдаров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати