Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

100 000 лева годишно струва недостигът на деца в горнооряховските училища

  08.09.2019 17:43
100 000 лева годишно струва недостигът на деца в горнооряховските училища

Само две училища в Горнооряховска община – ОУ „Иван Вазов” и СУ „Георги Измирлиев”, няма да имат маломерни паралелки и няма да се нуждаят от дофинансиране от общинския бюджет. Всички останали, в по-голяма или по-малка степен, са засегнати от демографската криза и намаляващите деца.
Общо 219 ученици не достигат, за да отговарят паралелките на нормативите. До края на годината ще трябват близо 40 000 лева дофинансиране, а за цялата година това са около 100 000 лева. Спрямо миналата година има ръст от близо 30% в сумата, която общинският бюджет ще заделя по това перо.
Най-лошото е, че в повечето селски училища тенденцията не е само трайна и задълбочаваща се, тя е стряскащо тревожна. И става въпрос не толкова за парите, които се харчат, а за качеството на образование, което се дава. В последните справки на РУО за успеваемостта на седмокласниците има едно горнооряховско училище – Първо основно, в Топ 5 и заедно с това три училища, които са в дъното с най-лоши резултати сред повече от 80 училища в областта. И тези три училища са именно тези, които имат най-големи проблеми с комплектоването на класовете си.
Най-тежка изглежда ситуацията в Писарево. Там, месец преди първия учебен ден, за новата година са били записани 25 деца от първи до седми клас. Те са комплектовани в четири слети паралелки, които въпреки това са маломерни. Не достигат 43 деца, а дофинансирането до края на календарната година ще е почти 15 000 лв. И това при положение, че заедно ще учат трима първокласници с двама четвъртокласници например. В седми клас има само 3 деца, а минимумът по норматив е 18.
Всъщност освен маломерни, слети са и повечето класове в останалите селски училища. Това е така от много години и въпреки това новият модел на взаимоучителната метода не успя да докаже, че е подходящ в наши дни.
В Поликраище дофинансирането е 11 498 лв. до края на 2019 г. Общо има 35 ученици, при положение, че училището приема децата на Крушето и Янтра. Недостигът е от 33 деца.
В ОУ „Елин Пелин” в Първомайци не достигат 49 деца, а дофинансирането е 6402 лв.
Училището във Върбица е записало 49 ученици, не достигат 35, дофинансирането е 4443 лв.
Дори в Драганово, където доскоро нямаше такъв проблем, кризата вече е дошла. Не достигат 17 деца и училището трябва да се дофинансира с 2613 лв.
В градските училища проблемите все още не са толкова тревожни, но тенденцията е показателна – всяка година липсващите ученици стават все повече.
Предложението за дофинансиране ще бъде внесено на извънредна сесия на 9 септември. Със сигурност ще бъде прието, както става в последните години. Но крайно време е, ако не сега – разбираемо е, че преди избори никой не обича резки ходове, то поне догодина да започне сериозен дебат за бъдещето на образованието в Горнооряховско. И то поставяйки темата не толкова за излишно харчените пари, а за това, че и без това ограниченият човешки ресурс на общината се похабява още в първите класове на училището. Уви, с последните изречения завършвам материала си за предстоящия пореден първи учебен ден в последните поне 15 години. Толкова за волята на управляващите да погледнат отвъд неприятностите, които ще си създадат, ако тръгнат да променят учебната мрежа.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
училища
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати