Вторник, 14 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Само две общински училища в Горна Оряховица нямат недостиг на ученици, с 52 000 лева ще се дофинансират маломерните само за 3 месеца

  10.09.2021 15:14
Само две общински училища в Горна Оряховица нямат недостиг на ученици, с 52 000 лева ще се дофинансират маломерните само за 3 месеца

15 септември 2021 г. идва със сравнително добри цифри за горнооряховските училища, но и с тягостното очакване за предстояща голяма криза. Очакват се 2910 ученици в общинските училища – 2 средни, 9 основни и 1 професионална гимназия. Това е същата бройка като миналата година. Още 803 момчета и момичета ще учат в четирите държавни гимназии. Първокласниците тази година дори са повече от миналата година. 297 деца за първи път сядат на ученически чин, докато миналата година са били 275.

Добрите новини свършват дотук, защото още тази година детските градини усещат голямата криза за деца, която предстои пред образователната система в Горнооряховско. Очакваните деца в детските заведения са 1136, като от тях 36 са в яслени групи и 265 - в подготвителни. В сравнение с миналата година децата са с 88 по-малко. И това е отражение на демографската катастрофа в последните 4-5 години. От средата на миналото десетилетие раждаемостта е паднала рязко и наборите стават все по-малко. Най-страшно изглежда през 2017 г., когато в град Горна Оряховица са родени само 150 деца. Горнооряховските училища обаче претендират за поне 12 паралелки в първи клас. Очевидно е, че това няма как да се случи. И за съжаление тогава потърпевши ще бъдат, тези, които сега са отличници.

Само две общински училища в момента нямат проблеми с попълване на паралелките. Това са СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”. Точно те обаче ще бъдат големите губещи при рязкото свиване на броя на децата. Тези, които сега с мъка правят една паралелка, и тогава ще са в същото положение и няма да усетят чак толкова драматично промяната.

Това обаче ще стане след две-три години, а за тази учебна година се очакват 36 маломерни паралелки, 7 слети и 14, които са с по-малко от 10 ученици и трябва разрешение за съществуването им. Пет от общинските училища ще бъдат с по-малко от 80 ученици и ще трябва да се дофинансират.

Най-малкото училище е това в Писарево, където ще има всичко на всичко 16 деца в четири паралелки, три от които слети. Заедно ще учат 1 и 4 клас, като общо са 5 деца, 2 и 3 клас правят общо също 5 ученици, а 5 и 6 клас се събират 3 деца. Самостоятелно ще се обучават само седмокласници, които са всичко на всичко 3.

Във Върбица училището усилено върви по стъпките на съседното Писарево и вече има само 42 ученици. Като по същия начин има три слети паралелки и само седми клас е самостоятелно.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище тази година е доста по-добре като брой ученици от миналата година и започва годината с 53 деца и слети ще бъдат само 5 и 6 клас.

64 ученика има ОУ „Елин Пелин” в Първомайци, но без слети паралелки.

До 68 ученика е паднало навремето голямото училище в Драганово.

Под норматива са всички паралелки и в Долна Оряховица.

Но проблемите са и в градските училища. В СУ „Вичо Грънчаров” под минимума за брой ученици в един клас са 6 паралелки. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” четири класа имат нужда от допълване. ОУ „Св. Паисий Хилендарски” се нуждае от 17 ученика, за да бъдат пълни поне на минимума класовете.

Дофинансирането, което се гласува от Общинския съвет, е 51 806 лева до края на календарната година. До края на учебната година ще надхвърли 150 000 лева. ОУ „Отец Паисий” в Писарево ще бъде дофинансирано с 20 635 лева. Училището в Поликраище с 15 220 лв., в Първомайци със 7903 лв., във Върбица – 5707 лв. и Драганово – 2341 лв.

Учебната мрежа и дофинансирането бяха гласувани на извънредно заседание на ОбС, което се проведе онлайн.

Парите не биха били проблем, ако учениците на тези училища получаваха образование. Но реално само ОУ „Елин Пелин” в Първомайци отговаря на някакви стандарти и учениците му имат прилични резултати на външни оценявания.

С този мотив се обяви против решението председателят на Постоянната комисия по образование Иван Момъков. Досегашната политика да си заравяме главата в пясъка и да бягаме от вземане на истинско решение е пагубна за децата. Нека оставим парите настрана, но в тези училища децата не получават образование. На последното външно оценяване седмокласниците от Писарево и Поликраище имат точков резултат по математика, който се равнява на двойка. Става въпрос за по трима ученика в 7 клас. Как при толкова индивидуално обучение не може да се стигне поне до тройка. На практика ние обричаме тези деца и отнемаме всякакъв шанс в живота им още преди да са завършили основното си образование, защото те излизат от 7 клас неграмотни. Това е престъпление спрямо децата, мотивира се Момъков.

Разбирам колко е трудно на колегите в Поликраище и Писарево, условията не са добри. Но пък и вие може да сравните какъв труд полага учител, който работи с 85 деца, проверява всяка седмица по 85 домашни и контролни и този, който работи с 3 деца. Но се получава така, че заплатата на този с 3 деца, които изкарват двойки на външното оценяване е по-висока от този с 85 деца, които правят пети резултат в областта. И към учителите е несправедливо и аз ще настоявам да се промени формулата, според която от големите училища се вземат пари, за да се финансират малките, каза още Момъков, който е и директор на ОУ „Иван Вазов” – училището с най-добри резултати на външно оценяване след 7 клас в общината.

Преди година, когато министърът се намеси и спаси училищата в Поликраище и Писарево от закриване, им бе поставено условие да покажат резултати. Засега резултатите са двойките на седмокласниците. Имаме време до 30 май да премислим бъдещето на образованието в общината, но аз съм категоричен, че отново ще направя предложение, ако не за закриване, поне за превръщането на тези училища в начални. Те имат по 7-8 деца в прогимназиален етап, а там са необходими много учители. Получава се така, че един колега преподава по 5-6 предмета. И гений да е няма как да се справя с всички науки. Поне тази имитация на образование да спестим на тези деца, обяснява още Иван Момъков.

Този път той намери подкрепа и сред други общински съветници и още трима негови колеги не подкрепиха предложението за учебната мрежа, а един се въздържа. Дали това е началото на промяната, която е наложително да се направи, обаче е рано да се прогнозира. Другото, което ще направи Комисията по образование веднага след началото на новата учебна година е изненадващи проверки както за броя на учениците, така и за редовността на занятията.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
училища маломерни паралелки дофинансиране 15 септември Иван Момъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати