Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Големите училища в Горна Оряховица не искат да им отнемат пари заради малките

  12.03.2022 13:11
Големите училища в Горна Оряховица не искат да им отнемат пари заради малките

Големите училища в Горна Оряховица си искат пълната субсидия и вече не са склонни да си делят парите с по-малките. Практиката досега е държавната субсидия за образование да се разпределя по формула, според която част от средствата, полагащи се на училищата с много ученици и съответно по-голям бюджет, да се отклонява към малките училища. В последните години са задържани 12% от средствата за обезпечаване на целодневно обучение, което прави сериозни суми от няколкостотин хиляди лева в ущърб на градските училища.

Миналата година казах, че за последен път подкрепям тази формула и очаквам да видя някакви резултати от колегите, които получават нашите пари. Резултати очевидно няма. Аз няма да уволнявам колеги, които работят с 80 седмокласника и правят пети резултат по успехи в областта, за да изкарваме заплатите на други, които с трима седмокласници постигат кръгла двойка, заяви директорът на ОУ „Иван Вазов” Иван Момъков.

Ние също настояваме за пълната си субсидия, защото разходите ни за ток и газ въобще не позволяват да се лишаваме от всеки лев, подкрепи го директорът на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова.

Двете училища са с най-много ученици в общината и са най-засегнати от политиката да се взема от големите, за да оцеляват малките.

Можеше да се издържа досега, но вече с новите цени на горивата е невъзможно. Субсидията остава една, а заплатите се увеличават. На практика няма откъде да икономисваме, защото оставаме без средства за отопление и дейност. Трябва да съкращаваме хора, ако ни се вземат от парите, обяснява Момъков.

Темата бе повдигната уж между другото по време на срещата на директори и общински съветници за обучението на украинските деца бежанци. Явно, че ще предстоят големи спорове в навечерието на приемането на Бюджет 2022.

Бюджетната процедура в Горна Оряховица вече е в напреднала фаза и на 18 март ще има обществено обсъждане на проекта за бюджет, а до края на месеца той би трябвало да се гласува в Общинския съвет. Близо 18 милиона са парите за образование в Бюджет 2022, което е почти 2/3 от парите, отпускани от държавата за общината.


Ключови думи
училища бюджет Иван Момъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати