Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Горна Оряховица почете една от най-знаменателните дати в българската история

  06.09.2019 13:09
Горна Оряховица почете една от най-знаменателните дати в българската история

Една от най-знаменателните дати в българската история бе почетена днес в Горна Оряховица. На 6 септември 1885 г. вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, непоколебим и храбър народ на Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли изготвения от тях, но несправедлив за България Берлински договор. Договор, който изкуствено разделя народа ни.


Че Съединението на Княжество България с Източна Румелия е огромна крачка във вярната посока, която народът ни е направил сам, си припомниха днес горнооряховчани. Политици, общественици и граждани сведоха глава и пред свидните жертви, паднали във Войната на генералите срещу капитаните.


Идеите, които ни завещаха дейците на Съединението като продължители на идеите на Апостола на свободата са наши ценности и днес, когато обединяваме усилията си за изграждане на свободна, справедлива, демократична и европейска България. От дистанцията на времето Съединението показва, че България винаги е успявала и винаги е вървяла напред, когато е била единна. Съдбовният исторически акт е дело на целия български народ и е най-яркото доказателство за възможностите на нацията, обединена под знамето на националния интерес. Историята се твори и управлява от ярки и силни личности, които са готови дори с цената на живота си да поемат историческата отговорност да поведат нацията и да продължат да пишат златни страници в българската история, още веднъж си припомниха горнооряховчани.


Днес, в този паметен ден, ние честваме дързостта и вярата в собствените сили, смелостта и волята да не се примиряваме, а да воюваме срещу несправедливостта. Българското Съединение е урок, че колкото и малка да изглежда една страна, дори един град като нашия – ако оставим настрана дребните противоречия и работим заедно, можем да постигнем още много, каза в словото си кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.


Венци и цветя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бяха поднесени от инж. Добрев, от депутатите инж. Клавдия Ганчева и Явор Божанков, от председателя на ОбС Даниел Костадинов, от общинските организации на ГЕРБ, БСП и ВМРО, от Военно формирование 22 790, от обществени организации и граждани.

В празничния концерт са включиха Клуба за народно пеене при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Гергана Пашова, Детска вокално-драматична студия „Mamma Mia“, водена от Емилия Пенчева и Танцов фолклорен клуб „Балканика“ при НЧ „Напредък – 1869“.


Ключови думи
Съединение Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати