Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

135-годишнината от Съединението на България бе отбелязана в Свищов

  06.09.2020 12:50
135-годишнината от Съединението на България бе отбелязана в Свищов

По случай националния празник на България 6 септември, Oбщина Свищов организира общоградско поклонение, което се проведе пред Паметника на Свободата в града. Десетки жители на Свищов се събраха, за да отдадат почитта си към героите на България.
Слово пред присъстващите произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който направи ретроспекция на събитията преди 135 години, допринесли за Съединението на Източна Румелия с Княжество България. „Днес почитаме несломимия български дух и паметта на всички посветили се на националната идеология за силна и единна България.“, каза в словото си той и подчерта, че със Съединението през 1885 години една мечта на всички българи, за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа е сбъдната.
Венци и цветя в знак на признателност поднесоха кметът на Общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проф. Марияна Божинова, началникът на РСПБЗН - Свищов инж. Светлин Михайлов, от името на началника на РУ на МВР – Свищов гл. инсп. Момчил Златев, политически партии, общински предприятия, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и сдружения, граждани.
На празничния 6 септември всички присъстващи отдадоха почит с едно минутно мълчание и поклон пред героите, а химнът на Република България допринесе за чувството на национална идентичност във всеки от тях.

 


Ключови думи
Съединение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати