Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Започна подмяна на канализацията по „Хан Крум” в Горна Оряховица

  28.08.2019 09:58
Започна подмяна на канализацията по „Хан Крум” в Горна Оряховица

С церемония за първа копка започна един от най-важните проекти за тази година в Горна Оряховица – подмяната на канализацията по улиците „Мано Тодоров” и „Хан Крум”. Първата копка бе направена на кръстовището между „Хан Крум” и „Панайот Цвикев”. Там се започва с изграждане на байпас, който ще свърже старата и новата канализация. Заедно с това ще се изгражда и нова шахта на „Хан Крум”, което ще бъде и най-сложната част от работата и ще отнеме най-много време.


Проектът е много сложен, тъй като трафикът в централната градска част и без това е натоварен, а сега ще стане още по-трудно. Отсега се извиняваме за неудобствата, ще ги има със сигурност, но пък този ремонт е много важен и от него ще има ползи за много хора, каза кметът инж. Добромир Добрев преди да разбие традиционното шампанско в багера. От подмяната на тръбите зависи дали ще продължи да се развива новият квартал под местността Чуруковец. В момента не се издават разрешителни за строеж там, а чакат немалко проекти, защото съществуващата ВиК мрежа не може да поеме нови абонати. Това е един от най-старите колектори в града, правен е през 70-те години на миналия век и вече не може да поеме водите на всички нови жилищни сгради и търговски обекти. И при не много обилен дъжд се появяват проблеми с отичането на водите, които ще бъдат решени след поставянето на новите много по-големи тръби. След подмяната на канала ще стане възможно и пълното преасфалтиране на улиците, които в момента са в лошо състояние. Рехабилитацията на пътното платно се планира за следващата година, обясни още кметът.


Проектът предвижда подмяна на 1,7 км. тръби. Стойността му е 1,5 млн. лв., а финансирането е от ПУДООС. Заложени са 52 дни като срок на изпълнение, но по всяка вероятност ще отнеме повече време, особено ако есента е дъждовна или ако се появят непланирани трудности. Изпълнител е „Консорциум Раховец – БКС” ДЗЗД.


Ремонтът ще наложи и промяна на транспортната схема. На първо време няма да се затварят напълно улици, ще се позволи движението в едното платно. „Хан Крум” в участъка от кръстовището с „Мано Тодоров” до кръстовището с „Панайот Цвикев” става еднопосочна и движението ще е в едното платно. Също в едното платно засега ще е възможно движението по „Панайот Цвикев” от мястото на първата копка до тунелите зад Киното. На следващите етапи от строителството ще се оповестяват и промените в транспортната схема.


Ключови думи
канализация Хан Крум
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати