Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

След близо година съдебни битки, отново тръгва процедура за канализацията в Долна Оряховица

  20.11.2021 13:56
След близо година съдебни битки, отново тръгва процедура за канализацията в Долна Оряховица

Проект за доизграждане на канализацията в Долна Оряховица бе блокиран в продължение на близо година заради съдебни битки с недоволна строителна фирма. В крайна сметка Съдът пресече амбициите на фирмата и процедурата за избор на изпълнител започва наново.

В края на септември миналата година Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда ПУДООС одобри проект на Община Горна Оряховица за разширяване на канализацията в Долна Оряховица. Проектът е на стойност 2,7 милиона лева с ДДС и включва няколко улици в западната част на втория град в общината. След реализирането му Долна Оряховица ще има над 80% покритие на канализационната мрежа.

В откритата още миналата година процедура за избор на изпълнител се включиха три фирми – и трите с опит по общински обекти. Офертите и на трите – „Раховец Архитектура и строителство”, „Енел строй” и „Надежда – Надежда Христова”, бяха преценени като неподходящи и процедурата бе прекратена. Проблемът и за трите беше в линейния график за времето, което е необходимо за изграждане на всеки етап от обекта.

„Раховец Архитектура и строителство” обжалва прекратяването първо в КЗК и след като Комисията се произнесе в полза на Общината, пренесе битката в Съда. След няколко месеца разходки по инстанциите, делото окончателно е спечелено от Общината и тя стартира нова процедура. Тъй като вече времето за усвояване на средствата е силно скъсено се използва съкратена форма с покана към една фирма. Това е „Старс” ЕООД от Велико Търново. Всички условия от първата процедура са запазени. Включително и прогнозната стойност – 2 222 554 лв. без ДДС.

А докато вървяха делата с „Раховец Архитектура и строителство”, Общината няколко пъти ремонтира „Мано Тодоров”, където въпросното дружество прави канализация преди близо две години. Тази седсмица се прави може би четвъртото изкърпване на участъка пред „Кауфланд”, който непрекъснато пропада след работата на „Раховец Архитектура и строителство”.

Елена ВЕЛКОВА

(снимката е илюстративна)


Ключови думи
канализация Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати