Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Младежки дом – Велико Търново чества 50-годишен юбилей

  31.05.2019 11:55
Младежки дом – Велико Търново чества 50-годишен юбилей

Младежкият дом в старата столица, отдавна утвърдил се като център за развитие на младите таланти, има 50-годишен юбилей. Над 250 концерта, конкурси, изложби и много други прояви се провеждат на година в тази културна институция, която посещават над 600 деца и младежи. Младежкият дом е инициатор и организатор на редица авторитетни форуми, получили международно признание. Създаден през 1969 г., той устоя на политическите и икономически промени, а неговите възпитаници продължават да зареждат търновци с особена енергия, присъща на младостта. През годините директори са били Иван Узунов, Николай Иванов, Светла Драгнева, а от 1987 г. Младежкият дом се ръководи от Румен Петров.

Много от обучаваните в школите вече се реализират у нас и по света. Сред тях са театрали, певци, музиканти, художници. Те са направили първите си стъпки в театралната и музикалната школа към Младежкия дом, участвали в един от първите клубове на знаещите, който е бил създаден през 80-те години на миналия век. Безспорни са успехите на певческата група „Пеещи камбанки“. Тя има записани над 150 песни за фонда на Българско национално радио, 6-7 издадени албуми и участия в десетки наши и международни изяви. Сега „Камбанките” се ръководят от Владимир Габров и ще отбележат своята 40-та годишнина на 4 октомври с голям концерт. Значителни са и постиженията на „Виргиния балет“, който представя страната на световни танцови шампионати. Момичетата ще изнесат на 21 юни самостоятелен спектакъл във великотърновския театър. Над 500 000 лева за последните 25 години са усвоените средства по различни проекти, разработени от Младежките информационно-консултативни центрове към Младежкия дом.

 На славния юбилей през седмицата бяха посветени редица събития, но кулминацията е Тържественият концерт, който ще се проведе днес, на 31 май в МДТ „Константин Кисимов”. В него ще се включат различни формирования – певчески, танцувални и др. Гост на събитието ще е Маги Джанаварова, която също е възпитаник на школата по музика към Дома. Непосредствено преди концерта във фоайето на театъра ще бъде проведен благотворителен базар под надслов „От децата за децата“, на който ще се продават ръчно изработени предмети. И двете прояви са посветени на 18-годишната Никол от Велико Търново и нейната битка за справяне с коварно заболяване. Никол също е възпитаничка на Младежкия дом.

 А 50 керамични птици вече красят парк „Марно поле”. Скулптурната композиция „Ято” е посветена на 50-годишния юбилей на Младежки дом - Велико Търново. Автори са учениците от ателие „Керамика и изобразително изкуство” с ръководител Гергана Пенова.

 

.

 


Ключови думи
юбилей Младежки дом концерт
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати