Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Среща с Първите подари Димитър Андонов за 40-тия рожден ден на Младежкия дом в Горна Оряховица

  19.01.2020 11:13
Среща с Първите подари Димитър Андонов за 40-тия рожден ден на Младежкия дом в Горна Оряховица

Фотоизложбата „Първите” и документален филм за историята на Младежкия дом и хората, свързани с него, видяха горнооряховчани на 18 януари. И двете са дело на един от ветераните, работещи в Младежкия дом от самото му начало – Димитър Андонов, който ги е посветил на 40-та годишнина от създаването на институцията.

Фоторазказът на Димитър Андонов започва с първата копка, направена през 1976 г. Продължава със строителството и откриването на 14 декември 1979 г. Както и с многото първи неща, които се случват за Горна Оряховица именно тук. Първите новогодишни и пролетни балове за ученици – заместители на дискотеките в онова време, първият сатиричен театър, естрадно-сатиричен състав, първият модерен балет и още много първи за Горна Оряховица неща. И не само за Горна Оряховица – сътрудничеството между Младежкия дом и Секцията „Карикатура” на СБХ доведе до създаването на един нов жанр – живописатира. И 20 години по-късно Горна Оряховица продължава да е домакин на едноименния пленер.

Навремето новите неща влизаха в града ни именно през Младежкия дом. Освен това на сцената са се изявявали най-големите български звезди. Правени са срещи с най-интересните творци. Във филма съм се постарал да отделя малко място за всички състави, да отдам дължимото на ръководителите им и на самодейците. Знаете ли колко интересни хора са минали от тук. Още в първите кадри ще видите две момиченца – близначки. Днес едната от сестрите Тасевски вече е професор по психология. Една от възпитаничките на Пепа Бобева в групата на модерния балет – Милена Маймарева, направи най-големия клуб по спортни танци в България. Преди да отиде в „Дарик” Дилян Стоянов беше диджей при нас- И това са само три примера, които бих могъл да продължа с още много други, споделя Димитър Андонов.

Изложбата и филмът, които Андонов представи за 40-годишнината на Младежкия дом, всъщност са втора част на „Първите”, направени преди десет години. И този път много от първите се събраха отново в Младежкия дом, за да си припомнят ентусиазма и енергията на младостта. Сред тях бяха четирима ръководители на Младежкия дом – първата Таисия Соколова, Антон Паричев, Кольо Колев и Петя Богданова, която в момента е директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”, под чиято шапка е Младежкия дом. Дойдоха и много от ръководителите на съставите, организатори и самодейци, в чийто живот Младежкият дом е оставил траен спомен. Сред гостите бяха зам. кметовете Пламен Мадемов и Стефчо Алипиев, а автора и филма бяха представени от председателя на комисията по образоване и култура в ОбС Иван Момъков.

Такива като Димитър пазят града ни жив, сподели една от бившите самодейки. Димитър Андонов е от хората, за които метафората „солта на земята” е особено сполучлива. Надявам се, че тази вечер, изложбата и филмът ще докоснат сърцето ви и ще оставят белег в паметта ви, сподели Иван Момъков.


Ключови думи
Младежки дом Димитър Андонов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати