Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Кампания за кастрация на бездомни кучета и котки започва във Велико Търново

  03.04.2019 14:33
Кампания за кастрация на бездомни кучета и котки започва във Велико Търново

Нова кампания за кастриране на бездомни кучета и котки ще се проведе във Велико Търново и на територията на общината от 8 до 19 април. Инициативата е съвместна – между Общината и фондация „Четири лапи“.

За първи път медицинските процедури ще бъдат осъществявани в лицензираната амбулатория, която функционира към общинския приют за бездомни кучета и е оборудвана със съвременна технология. Манипулациите ще бъдат извършвани от четирима ветеринарни лекари – по двама от приюта и фондацията, на които ще помагат ветеринарен техник и двама души за залавяне на животните.

В рамките на кампанията се очаква да бъдат обработени около 150 кучета, като част от тях ще са и от близките до Велико Търново села, както и над 200 котки. Активно ще съдействат доброволци от неправителствената организация „Приятели на животните ВТ“.

Настоящата акция е четвърта поред. Общо са обработени 1232 животни, като от тях 768 са кучета, а 464 – котки. Данните през годините показват, че благодарение на съвместните усилия на Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи“ популацията на безстопанствените кучета в общината намалява.

От февруари общинският приют предлага безплатна кастрация на домашни и дворни кучета. След процедурите всяко животно получава чип, а стопаните ще бъдат освободени от местната такса, която дължат.

Инициативата е част от политиките, които Община Велико Търново, чрез отдел „Околна среда“, провежда за намаляване на популацията от бездомни четириноги. От юни в приюта безплатно ще бъдат кастрирани и бездомни котки.

Повече информация може да бъде получена от експертите в отдел „Околна среда“ – на телефон 062/619-502.

 

 


Ключови думи
бездомни кучета котки кастрация
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати