Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

С уникални изложби и интересни прояви читалище „Надежда” отбелязва 150-годишнина от създаването си

  19.03.2019 14:40
С уникални изложби и интересни прояви читалище „Надежда” отбелязва 150-годишнина от създаването си

 През 2019 г. най-старото търновско читалище – „Надежда – 1869”, отбелязва 150-та си годишнина. Създадено на 8 юни 1869 г., първо в стаята при църквата „Св. Никола”, в него и с него са свързани епохални за страната и града събития, в историческия салон на читалището са заседавали 3 Велики народни събрания. Затова и читалищното настоятелство е подготвило интересна програма през цялата година, за да се отбележи подобаващо юбилея. „Тази програма цели да покаже читалище „Надежда” като пазител на българската държавна и духовна традиция, да популяризира някои от неговите богатства, културни ценности, които съхранява в библиотечния фонд. Да покаже и сътрудничеството с другите културни институции във Велико Търново като театър, библиотека, музей, художествена галерия, на които читалището е и създател. За проявите, наред с настоятелството е създаден и инициативен комитет, в който са Даниел Панов, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, бригаден генерал Пламен Богданов – началник на Военния университет и Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в София.  И тъй като бюджетът за читалището е недостатъчен, проявите се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.  

 Днес на брифинг в Общината арх. Донка Колева представи инициативите по повод 150-годишнина на читалище „Надежда”, които предстоят. Първата от 6-те- „Среща на поколенията” – майсторски клас на Йосиф Радионов и Калоян Трифонов, вече се състоя.

 Най-любопитната е изложбата „Дневниците на Народното събрание”, посветена освен на 150-годишнина на читалището, така и на 140-годишнината на Търновската конституция и Учредителното събрание. За първи път в историята на читалището ще бъдат показани документи и ценни книги от библиотечния фонд. Читалищната библиотека е основана със създаването на читалището и притежава 46 700 книги, от които 12 броя – стари ръкописи, 413 – старопечатни книги, 18 вестника и 15 списания, издавани до Освобождението.

Акцент в изложбата са 155 тома от дневниците на Народното събрание от периода 1879 – 1926 г.. Това са дневниците на Обикновеното народно събрание, 3 дневника на V-то Велико народно събрание (1911 г.) и IV-то Велико народно събрание (1946 – 1948 г.). Томовете са дарени от търновеца Димо Кьорчев, народен представител на два пъти, през годините 1914 – 1919 и 1923 – 1928 г. Дневниците са прелюбопитни, в тях са отразени изказвания, дебати, приемане на закони, незаменими пожълтели страници, които носят духа на отминалите времена.

Откриването й е от 15 часа на 22 март – Празника на Велико Търново.

Официалното й откриване, включено в честването на Търновската конституция, ще бъде на 15-ти април, 15 часа, подредена във фоайето на читалището.

Изложба акварели на ръководителя на клуба по изобразително изкуство и преподавател във ВТУ Илиян Христов ще бъде открита на 19-ти април от 17,30 часа в читалищното фоайе. Друга изложба – „Началото бе „Надежда”, с картини, подарени от читалището на Художествената галерия „Борис Денев” през 50-те години и сега част от нейния фонд, ще бъде открита на 30-ти май от 17,30 часа в читалищното фоайе.

 7-ми юни (петък) е денят с най-много прояви

В салона на читалището от 11 часа ще бъде подредена и открита изложба с произведения на майсторките от клуба по битова култура „Вълшебната нишка изплита Надежда”.

От 13 часа е националната конференция „Читалището 19-ти – 21-ви век. Аспекти на неговото бъдеще”. Конференцията ще бъде придружена с изложбата „Книжни съкровища”, показваща старопечатния фонд на библиотеката. В нея се включва и Регионалната библиотека, както и други читалища, притежаващи старопечатен фонд.

От 18 часа е тържественият концерт „Надежда и приятели”, посветен на юбилея, с връчване на почетни знаци, награди и накрая малък коктейл.

Изложбата-спектакъл „Театърът „Надежда” е в края на септември. Събитието ще е в читалищния салон и в МДТ „Константин Кисимов” и ще включва спектакли на Студентския театър при читалището, както и на търновския театър. Дигитална изложба с плакати и афиши от историята на театъра, както и връчване на награди грамоти на 7 актьори, които са работили в театъра на читалище „Надежда”, ще бъдат част от спектакъла. Тогава ще бъде показан и проекта за възстановяване на сцената на театралния салон, за който са нужни около 2 млн. с обзавеждането и ще се кандидатства за финансиране по програми. А театралният салон със сцена в читалище „Надежда” е първият в България.

Съпътстващите прояви са изготвяне на документален филм за читалището, отпечатване на сборник „Вкусът на времето – кулинарен пъзел от Великотърновския край” и участие в международната конференция по опазване на културното наследство в рамките на изложението „Културен туризъм” във Велико Търново през април.

Ана Райковска        

 


Ключови думи
читалище "Надежда" годишнина изложба
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати