Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Богата и интригуваща е програмата, с която СУ „Емилиян Станев” чества Патронния си празник

  19.02.2019 15:44
 Богата и интригуваща е програмата, с която СУ „Емилиян Станев” чества Патронния си празник

Празникът на най-голямото великотърновско училище СУ „Емилиян Станев”, в което учат 1449 ученици, е на 28 февруари, но разнообразните прояви не могат да се съберат в ден или два. Подробностите за тях ни представи директорката г-жа Кина Котларска.

 Тази седмица, в четвъртък и петък (21-ви и 22-ви февруари) ще има два концерта: на класа по акордеон с ръководител Демир Демирев, а в петък – на класа по поп и джаз пеене на г-жа Петя Кръстева.

Две изложби ще има на 25 февруари – понеделник. Едната е традиционната изложба на рисунки на учениците от 1-ви до 12-ти клас, посветена на Патронния празник. Тази година, по изключение, тя няма да бъде на паната пред факултет Изобразително изкуство, а в училището. Официалното откриване е в 15 часа. Малко преди нея, в 14 часа е началният час на друга интересна изложба. СУ „Емилиян Станев”, като член на мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища, всяка година има една ключова тема, свързана с наследството, по която то работи. Тази година темата е „Наследството на майчиния език”. „Всичко свързано с четенето, писането, буквите и азбуката, езика, е свързано с многопосочните търсения на нашите учители. Така че, изложбата в 14 часа в понеделник ще бъде от проекти, създадени в часовете по „Компютърна графика и графичен дизайн”, посветени на Международния ден на майчиния език, иначе отбелязван на 21-ви февруари. Изложбата представя проекти на децата, свързани с първата буква на техните имена”, разяснява г-жа Котларска. Тя ще бъде подредена в изложбената площ в един от коридора пред кабинета по „Графичен дизайн”.

  На 26-ти февруари са някои от акцентите в празничната седмица.

 Тогава е Денят на наследството, който СУ „Емилиян Станев” прави от няколко години. Учителите по български език и литература са разработили материал, който вече е раздаден на класните ръководители, тъй като часът на класния ще бъде именно на тази тема. Също в този ден ще гостуват студенти бесарабски българи, които ще говорят на своя език на учениците, за да покажат колко старинен е той и какъв сложен път на развитие е извървял нашият роден език. А в V-ти Б клас ще има специален урок, посветен на керамичните лампи като римско наследство. „Това е специфичен клас, те са нашите малки художници”, уточнява директорката. Една част от тях се занимават с керамика. От есента СУ „Ем. Станев” разполага с керамична пещ, в която учениците изпичат своите произведения. Вече са изработили десетина красиви лампи, които ще покажат пред съучениците си. Дейно участие в този час ще има Калоян Чакъров, участвал в разкопките на Центъра по керамика в Бутово. Той ще разкаже на малките грънчари за уменията на древните римляни, за видовете пещи, за технологията на изпичането и т.н. На 26-ти, от 14 часа, 4 от паралелките в шести клас ще представят своя проект „Първата ми книга”. Книги, които те са направили и съдържат лично творчество.

На 28-ми февруари от 15 часа е първият Празничен концерт, посветен на Празника на училището – за учениците от третите и четвъртите класове

 Вълнуващи спортни прояви също са намерили място в наситената програма. На 28-ми е волейболният мач с непредсказуем победител между отбора на учениците и отбора на учителите. Очакват се доста емоции и гореща подкрепа на агитките. А на празничния 1-ви март ще бъдат финалите на различни спортни състезания.

На 1-ви март, от 11 часа е и Тържественият концерт в Актовата зала. Този ден ще бъде неучебен за всички от СУ „Емилиян Станев”.

 Представянето на програмата за празничните дни г-жа Котларска завърши с мисълта на патрона на училището Емилиян Станев, която всички възпитаници и преподаватели много харесват: „Към всичко подхождай с любов – към цветето, към дървото, към птицата и човека…!”

Ана Райковска      

          

 

 


Ключови думи
СУ "Емилиян Станев" Патронен празник празнична програма
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати