Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Учители от СУ „Емилиян Станев” почерпиха германски опит

  18.02.2019 16:29
Учители от СУ „Емилиян Станев” почерпиха германски опит

След едноседмично отсъствие днес се завърнаха 10 учители от СУ „Емилиян Станев”, които бяха на стаж във Валдорфското училище в град Брамше- Германия. Посещението е част от проект „Педагогика на наследството на великотърновското училище, финансиран от програма „Еразъм +”. Това е втората голяма дейност по проекта, разказва директорката Кина Котларска и включва обучението на тези 10 учители. Първата приключи през есента, когато през октомври 2018 г. група учители беше на курс в Италия за това как да използват паметниците от културно-историческото наследство в конкретната педагогическа работа.  

„Валдорфската система на обучение е известна с това, че интегрира много цялостно и последователно изкуствата в обучението въобще. Във всеки час там присъстват като интегративна част от урока изобразителното изкуство и музиката. Това за нас е много интересно предвид спецификата на нашето училище. Ние просто бихме искали да видим дали можем да динамизираме и да променим малко начина, по който подхождаме, така че да е по-полезно за децата от гледна точка на тяхното цялостно развитие.

 Биляна Бонева, начален учител в СУ „Емилиян Станев”, е една от тези щастливци, които можаха на живо да видят как се обучават учениците по тази Валдорфска система: „Аз се запалих по този начин на преподаване преди 5 години, когато работихме по проект, свързан с решаване на конфликти по ненасилствен път и трябваше да изберем партньорско училище. Това запали в мен интереса да разбера какво е това Валдорфска педагогика и по какъв начин се прилага.

Системата е насочена към развитие на моториката, ума, творческия потенциал, на въображението, развитие на детето като цялостна личност – съвкупност от различни качества. Всяко едно нещо си идва на мястото, когато то е съвсем внимателно насочвано и развивано. Това е вид холистично обучение, където всичко става съвсем леко, приятно, плавно, ненасилствено, и по начин, по който децата могат да направят онези неща, които би им се искало да направят.

 Когато отидеш в едно такова училище, виждаш, че всяко нещо, което се прави, се прави с желание от всяко едно дете. Не видях нито едно дете, което да откаже да направи нещо и да каже, че не го може. Всички, във всеки един миг и във всяко едно занимание работеха толкова, колкото могат да работят. Защото успехът се измерва с онова, което ти си можел или не можел. Твоят успех е само твоят успех, както и неуспехите са си само твои. Всеки се съизмерва сам със себе си, а никой не те сравнява с останалите. Така никой не изпитва страх да сгреши и никой не се притеснява, че няма да се справи по някакъв добър начин, който се очаква от него. Т.е. това е система, която ти позволява да развиваш себе си без страх. Тук личността е в центъра и детето е наистина свободно да прави онова, което може. И знае, че ще дойде момент, в който ще направи нещата толкова добре, колкото своя преподавател”, споделя впечатленията си г-жа Бонева.

 Тази система, която се прилага в германското училище, обхваща децата от детската градина до 12 клас.

Ана Райковска

 


Ключови думи
СУ "Емилиян Станев" учители система
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати