Събота, 09 Сеп 2023
            
Велико Търново Спорт

СУ „Емилиян Станев“ с две вицешампионски титли от Държавните ученически игри

  07.06.2023 15:19
СУ „Емилиян Станев“ с две вицешампионски титли от Държавните ученически игри

Две вицешампионски титли завоюваха на Държавните ученически игри отборите по хандбал и шах на СУ „Емилиян Станев“. Игрите са за ученици от 5 до 7 клас и до финалите, които тази година бяха в Хасково, достигат отборите, преминали всички квалификации.

„За да играем на финала на Държавния ученически шампион, ние имаме градско първенство, областно и два зонални кръга. От всички тези турнири, напред продължава само първият отбор. На финалите играхме четири мача. Първата среща бихме училище от Бургас с 30:2, във втората победихме училище от София с резултат 21:8, третия мач играхме с училище от Хасково и спечелихме с 23:13. На финала паднахме с една точка от отбора на Бяла. Паднахме много незаслужено, но… малшанс. Освен това състезателките от Бяла са ученички в 7 клас. Докато при нас, с две изключения – вратарката и десният ни гард, всички останали деца са в пети клас. Но те тренират в „Етър“ и догодина никой вече няма да им се опре“, категоричен е учителят по физкултура и треньор на отбора Звезделин Йончев, който е и международен съдия по хандбал. За него, както и за момичетата от тима, това е първо участие на държавните финали.

Освен сребърните медали, хандбалистките на СУ „Емилиян Станев“ имат и две индивидуални отличия – петокласничката Александра Точева е голмайстор, а Емили Андреева - най-добър вратар на турнира.

Със сребърни медали от държавните финали се завърнаха и шахматистите на СУ „Емилиян Станев“. В Хасково са се състезавали 10 отбора, които са преминали през квалификациите.

„Децата спечелиха сребърните медали с осем победи и една равна среща с отбора на Варна. Само допълнителните показатели им отредиха второ място. Но Стефани Бижева и Михаил Панайотов станаха безапелационни победители на своите дъски с 9 от 9 възможни точки, а капитанът на отбора Данаил Попзафиров спечели бронзов медал на първа дъска. Да вметна само, че той е първи в България до 12 години, а момчето, което спечели срещу него, е първи до 14 години. Две години в тази възраст са си важни. Решаващ принос за отбора имаха и Йордан Ангелов и Николай Димитров“, представя състезателите учителят по физкултура и ръководител на отбора Румен Трифонов. За него пък това бяха последните държавни ученически финали, пенсионира се и като учител.

„Шахматистите тренират в клуба по шах на Светла Йорданова и за тях това беше дебют на финали на ученическия шампионат. Спечелиха всички квалификации, които при нас са в три кръга – градски, областен и зонален. Но пък победителите от финалите имат право да отидат на световно ученическо състезание“, уточнява Трифонов и допълва, че отличното представяне на учениците е и благодарение на изрядния щаб от две майки - Наталия Атанасова и Ирена Пенчева, които са поели цялата организация по пътуването и престоя в Хасково.

До финалите в ученическия шампионат тази година е достигнал и отборът по бадминтон. Мирослава Стефанова, Виктория Стоянова, Виктория Балканджиева, Йоана Андреева, Александра Георгиева и Ванеса Митова са защитили достойно честта на своята гимназия. Те са се състезавали в Севлиево, където са играли и индивидуални мачове и мачове по двойки. Техен ръководител и треньор е Милена Василева, учител по физкултура в СУ „Емилиян Станев“.


Ключови думи
ученически игри СУ "Емилиян Станев"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати