Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

„G. O. Wake Up!" организира благотворителен концерт в помощ на семейства на пострадали при катастрофи

  13.02.2019 14:27
„G. O. Wake Up!\

Три семейства от Горна Оряховица ще бъдат подпомогнати със средства от благотворителния концерт „# С разум за живот”. Организира го сдружение „G. O. Wake Up! Горна Оряховица събуди се!”. Концертът ще бъде 14-ти март в голямата зала на читалище „Напредък” в железничарския град. Началният час е 18,30. Идеята за хубавата инициатива е съвместна на сдружението и СУ „Вичо Грънчаров. Благотворителният концерт е под патронажа на Областната дирекция на МВР и Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност с председател Цветан Цветанов и е в подкрепа на всички семейства, чиито близки са загинали или пострадали при ПТП-та. Специална покана е отправена към министъра на вътрешните работи Младен Маринов, към евродепутата Ева Майдел, към министъра на образованието Красимир Вълчев.

 „Искаме да помогнем на три семейства от Горна Оряховица, чиито близки са загинали или инвалидизирани заради пътно-транспортни произшествия – Янкови, Лалови от Джулюница и майката на 15-годишната Ани, която бе блъсната на пешеходна пътека в близост до „Захарни заводи”. Всичко, което се събере от продажбата на билетите ще отиде при тях. Прогнозната сума е 7500 лв. и ние ще ги дарим на трите семейства”, обяви днес на пресконференция в пресклуба на БТА представителят на G. O. Wake Up! Симон Милков.

 Цената на билета е 20 лв. Да участват в концерта са поканени цял куп звезди – Георги Христов, Руслан Мъйнов, ансамбъл „Чинари”, „Виво Монтана”, Преслава, която ще изпълнява само народни песни, комикът Ники Станоев. От Горна Оряховица участниците са балетните формации „Калина” и „Грация”. Всички те са потвърдили участието си. Водещи са Иво Райчев от „Дарик радио” и популярното лице от bTV – Мария Силвестър.

 Макар и в помощ на горнооряховски семейства, концертът излиза от регионалната си рамка, защото сдружението е поканило семейства на загинали в знакови катастрофи и с голям обществен отзвук в България – на загиналите в Кресненското дефиле, в Симеоновград, на загиналите с автобуса на моста на Бяла, както и представители на фондация „Ангели за Лим”.

 Симон Милков представи и черната статистика за 2017 и 2018 г. За периода 1 януари – 31 декември 2018 г. на територията на община Горна Оряховица са регистрирани общо 276 ПТП-та, от които 27 тежки – с 1 загинал и 27 ранени. За 2017 г. произшествията са 238, от които 19 тежки  - с 5 загинали и 19 ранени.

 Сдружението, заедно с педагози от Горна Оряховица, са споделили идеята си в училище да има задължителен предмет „Пътна безопасност” с министър Красимир Вълчев при посещението му в понеделник.

 И с друг голям проект се похвали сдружението и очакват всеки момент да ги поканят от фонд Пътна безопасност”, който ще го финансира. Става дума за автополигон за обучение на професионални водачи на МПС-та с площ от 12 дка. Той ще се намира на мястото на сегашния полигон от 6 дка, който ще бъде разширен. В момента върви разчистване на терена. На този полигон ще се пресъздават реалните ситуации на пътя – улици, кръстовища, кръгово, пешеходни пътеки, знаци. Надеждите на Симон Милков за 29 май - Празник на Горна Оряховица, първият етап на полигона да бъде открит.

 Същият проект ще бъде представен с клип в началото на благотворителния концерт.

Друга инициатива е да бъдат поставено началото на първите светещи, синхронизирани със светофар пешеходни пътеки. Според г-н Милков това не е голяма инвестиция и такива светещи пешеходни пътеки са обичайна практика в редица европейски страни.  

Всякакви инициативи, които спасяват човешки животи на пътя са добри, заяви г-н Милков. Той припомни за камерата край с. Джулюница, поставена по негова идея и на семейство Лалови. За 4-те години, от както тя е поставена, има 3800 хванати нарушители, но няма нито едно пътно-транспортно произшествие или пострадали. „Това говори както за ефективността на камерата, така и за нашите действия преди 4 години”, уточни той.

Подкрепата на местната власт в Горна Оряховица както за концерта, така и за проекта потвърди и Милчо Милев – учредител на сдружението и общински съветник, който също присъства на пресконференцията. „Ние можем да бъдем полезни, като подкрепяме тези проекти, защото статистиката за произшествията говори сама за себе си. Това е една мини война”, заяви г-н Милев.

 А Симон Милков покани всички на концерта и помоли да не се политизира. „От всички партии са добре дошли. Нека подкрепят семействата, като си закупят билети”, заключи той.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
благотворителен концерт катастрофи Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати