Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

С единствен по рода си кабинет в областта се сдоби ПМГ „Васил Друмев”

  05.02.2019 14:18
С единствен по рода си кабинет в областта се сдоби ПМГ „Васил Друмев”

Ден преди края на грипната ваканция и началото на втория срок, ПМГ „Васил Друмев” във Велико Търново може да се похвали с ремонтирана класна стая с иновативни методи, без аналог в областта. А и в страната са само няколко. Няма ги старите скъсани и амортизирани кожени ламперии. Премахната е черната дъска, а за такава служи цялата стена. Боята е специална, позволява да се пише с маркер и да се трие, без да остават следи. Ремонтът включва още замяна на досегашните електрически крушки с енергоспестяващо LED осветление. Стените също са пребоядисани със специална боя, върху която може да се пише, но директорът на гимназията Ангел Гушев призовава учениците да се въздържат от това. Паркетът е лакиран, стаята е светла и приятна, а на отсрещната стена стои надписът „Същността на математиката е в нейната свобода”. „Мисля, че в този си вид стаята има завършеност. Тя показва нов подход в мисленето. Мотото на стената означава за мен, че когато даваме възможност всеки да развива потенциала си, не го ограничаваме в някакви рамки,  даваме свобода в мисленето, това е най-важното за в бъдеще. Широкият мироглед, който получава ученикът и възможността да се развива в много посоки, когато завърши гимназията”, смята директорът.

 Инициативата и средствата за ремонта

 са на бивши възпитаници на гимназията

Идеята и проектът са на 35-годишният архитект Йордан Терзийски, бивш възпитаник на ПМГ „Васил Друмев” с профил „Математика”  - Випуск 2003. Работи в София, има собствена фирма, която се занимава с проектиране на интериори и сгради. Макар да живее в столицата, продължава да има позитивно отношение към гимназията. „Не забравяме откъде сме тръгнали, искаме да продължим връзката и да дадем възможност гимназията да запази високото ниво, което винаги е имала. ПМГ ми даде най-вече начин на мислене. Макар че не се занимавам с математика, тази наука възпитава, учи на отношение към работата, на методологичност и последователност на всичко, което правиш”, казва младият мъж, който дойде на своеобразното откриване на кабинета с малкия си син. Случайно ли или има пръст съдбата, но детето избра да седне точно на чина и мястото на баща си.

 

 Споделил идеята с приятели, които я прегърнали чистосърдечно и с още няколко човека от випуска успели да съгласуват нещата с останалите. На идеята откликнал и директорът, който организирал благотворителен футболен мач на преподаватели и бивши възпитаници. Това се случила на 28 октомври – денят на другарската среща на випуска, който празнувал 15-годишнината от завършването си. Тогава именно решили да направят жест към гимназията, която много е направила за тях - да реновират една стая, която най-много се нуждае от ремонт. Випускът събрал 1600 лева дарения, които дали началото на ремонта. Останалото дофинансирала гимназията.

„Основната цел на проекта е не, че сме направили една стая, тъй като това е игла в купа сено. Надяваме по ефекта на снежната топка и други хора да прегърнат тази идея и да я развият. Много випуски празнуват другарски срещи, могат да съберат средства и да реновират други стаи. Даваме личен пример, а който има желание, ще намери и формата, по който да върне жеста към своята гимназия. Благодарение на трима съученици един уикенд се събрахме и започнахме. Скъп ръчен труд, но за непрофесионалисти мисля, че стана много добре. Получи се ефектна и модерна класна стая, която това училище заслужава. Ремонтът се случи изключително бързо, в рамките на месец. И благодарение на директора Ангел Гушев, който имаше под ръка сериозна строителна бригада, която свърши много работа без да се нарушава учебния процес. Фирмата, от която взехме боите, ни каза, че са направили вече няколко такива стаи и че стената, така боядисана, ще има дълъг експлоатационен живот. Ако се наложи, ще се отзовем за нов ремонт. Готови сме да споделим нашето ноу-хау с други випуски и училища, с хора, които искат да направят нещо подобно”, разказва Йордан Терзийски.  

 Според архитекта така стаята изглежда по-добре първо чисто визуално, създава и по-добра атмосфера за работа. „Вярвам, че за да бъдат учениците мотивирани за работа и да имат респект към училището, в което учат, те трябва да бъдат поставени в среда, която да ги предразполага за това”, смята той.

 За инициативата на бившите възпитаници

 директорът Ангел Гушев знаел още през лятото  

 Тогава арх. Терзийски-младши се свързва с гимназията. „Аз я приветствам, защото тя много време ми се е въртяла в главата – как да канализираме тази енергия на бивши възпитаници на гимназията, които си правят срещи на пет години и да се случат неща в полза на гимназията. Радвам се, че идеята не излезе от мен, защото щях да бъда припознат не като бивш възпитаник на гимназията, а като директор. И нещата тръгнаха. Минахме през благотворителен футболен мач, времето беше с нас и се получи един много хубав спортен празник. Между Коледа и Нова година стартирахме ремонта. По време на грипната ваканция лакирахме паркета”, споделя етапите на реализацията директорът на ПМГ. Той се похвали и с други дарения от бивши възпитаници. Именно с дарени средства е реновирана лабораторията по химия. „Идеята вече е канализирана - да се избира по една стая и ако има желаещи бивши възпитаници, които да дарят средства за нея, да знаят къде им отиват парите”, заключи Ангел Гушев.

Ана Райковска    

 


Ключови думи
ПМГ "Васил Друмев" бивши възпитаници
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати