Понеделник, 15 Мар 2021
            
Велико Търново Други

ПМГ във Велико Търново ще се асоциира с Техническия университет в София

  11.11.2020 12:34
ПМГ във Велико Търново ще се асоциира с Техническия университет в София

ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново ще бъде първата асоциирана гимназия към Техническия университет в София. Предложението е на народния представител от ВМРО и заместник-председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание доц. д-р Милен Михов и е посрещнато с разбиране от министър Красимир Вълчев. По негова инициатива бе проведена дистанционна работна среща, на която е обсъден въпросът за развитието на дигиталните науки и обучението по компютърни науки във Велико Търново. В срещата са участвали проф. Иван Кралов - ректор на ТУ, директорът на гимназията Ангел Гушев, Пенка Игнатова - директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново и експерти от Министерството на образованието.

Според Закона за висше образование всяко висше училище има право да сключи договори за асоцииране със средни училища. Първият такъв договор за асоцииране на училище на ТУ ще бъде с ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица. Тези договори имат за цел разработване на програми, осъществяване на обучения с научна и преподавателска обезпеченост от страна на висшите училища, поясни доц. Михов. Постигането на такава договореност е стара моя идея, обясни още той.
Беше постигнато споразумение и съгласие ПМГ да бъде първата асоциирана гимназия към ТУ въз основа на новите разпоредби на Закона за висше образование и с това да се даде възможност с научната и преподавателска подкрепа на ТУ да бъде разкрита от следващата учебна година  нова специалност и паралелка „Системно програмиране“  в направление „Компютърни науки“, която да бъде обезпечавана с преподаватели както на ПМГ, така и на ТУ в София. Целта е да привлича ученици не само от Търново и Великотърновска област, а да бъде един регионален център за подготовка на специалисти със средно образование. Това е важно условие за развитието на Велико Търново като център на съвременните технологии и дигитални умения, посочи доц. Михов.

Министерството на образованието и науката е застанало категорично зад инициативата, а проф. Иван Кралов е декларирал, че с удоволствие ТУ ще поеме научното и преподавателското ръководство на тази програма, която има за цел да развива ПМГ като един регионален център за Северна България в подготовката на млади специалисти в компютърните науки и дигиталните технологии, каза още народният представител.


Ключови думи
ПМГ "Васил Друмев" Милен Михов Технически университет - София
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати