Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

Доц. Милен Михов застава зад инициативата за паметник на опълченеца Йорго Радов в Самоводене

  07.07.2020 06:25
Доц. Милен Михов застава зад инициативата за паметник на опълченеца Йорго Радов в Самоводене

Въпросът за изработване и поставяне на бюст-паметник на участника в Априлската епопея и опълченеца Йорго Радев в един от парковете на с. Самоводене поставиха жители на селото пред народния представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов. Приемната беше организирана от кмета на селото Стефан Мъглов в съответствие с изискванията в условия на епидемиологична обстановка.

Макет на паметника представи скулпторът Иван Николов, докторант в катедра „Скулптура“ във Великотърновския университет. Доц. Михов похвали инициативата и пое ангажимент да съдейства за реализирането ѝ, а от своя страна кметът заяви, че ще го включат в инициативния комитет, който движи реализацията на проекта.

Сред добрите идеи, които е задвижил Стефан Мъглов и сподели с доц. Михов, е и преместване на частната колекция на етнографския музей в селото и подреждането ѝ в обособен ансамбъл от малки работилнички тип „Самоводска чаршия в Самоводене“.

В селото има много творци, които биха откликнали, ако имат място, където да се правят биеналета и различни изложби. Идеята е амбициозна, но реализирането ѝ би довело до развиване на туризма в селото и района, предвид и факта, че през Самоводене минава римският път, има екопътеки до крепостта Раховец и до Хотница, коментира намеренията си кметът Мъглов. Доц. Михов приветства и тази идея, като добра форма за развиване и утвърждаване на културно-историческото наследство в населеното място и заяви, че могат да разчитат на необходимата подкрепа и в тази насока.

По време на приемната бяха поставени и редица трудни за решаване проблеми, сред които един от належащите – осигуряване на отопление на читалищната сграда и сериозен ремонт на част от нея. Преместването на библиотеката, помещаваща се към момента в две стаи от Младежкия център, в читалищната сграда ще даде възможност тя да се ползва целодневно, което от своя страна ще осигури възможност за отпускането на средствата, необходими за ремонта и поддръжката на сградата, обясни Мъглов. Милен Михов предложи двамата да направят среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, за да бъде придвижен въпросът за решаване на общинско ниво.

Милен Михов и Стефан Мъглов посетиха ОУ „Христо Смирненски“ в селото, за да проверят докъде е стигнал ремонтът на стаята, в която от септември ще влязат малките ученици. Директорът Йордан Джартов увери, че за първия учебен ден стаята ще бъде готова. Ангажиментът, който е поел доц. Михов, е да осигури за реновирания учебен кабинет всички необходими дидактически и методически материали и пособия.

Стефан Мъглов показа на доц. Михов детска площадка, с уреди за игра на децата и места за отдих, изградени единствено и само с доброволния труд на хората, живеещи в района около нея.

Депутатът и кметът поднесоха цветя на паметника на Стефан Стамболов, в деня на неговата трагична кончина.


Ключови думи
Милен Михов Йорго Радев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати