Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Млади историци почистиха Александровския мост

  22.10.2018 15:01
Млади историци почистиха Александровския мост

Петима млади историци почистиха моста между Горна Оряховица и Първомайци и обновиха барелефа на първия български княз Александър Батемберг, чието име носи съоръжението.


Идеята е на общността „Историограф”, създадена от четирима младежи, завършили „История” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Явор, Станислав, Ралица и Антон са от различни краища на страната. Учили са заедно и за да запазят връзките си след последния курс в Университета, създали „Историограф”. В началото това било мястото, където публикували собствените си исторически текстове и проучвания. После се оказало, че има още млади хора, които има какво да кажат по историческите теми и така сайтът на общността се превърнал в своеобразна платформа за текстове на млади историци.


Междувременно Станислав започнал работа като учител в родния си Ловеч, а Явор от началото на новата учебна година преподава в СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Работата им с учениците довела до идеята да излязат извън Интернет и да покажат на дело какво означава отговорност към историческите паметници.
Идеята да се насочат към Александровския мост хрумнала на Явор, докато минавал по него на път за работа. Направило му впечатление лошото състояние на иначе красивия мост със забележителна история. Това е първият Лъвов мост на България. Строен е веднага след Освобождението по модел на Карловия в Прага и моста Св. Анджело в Рим. Освен с фигура на лъв, той е украсен с барелеф на първия български княз.


Младите хора се свързали с кмета на селото Ясен Янков и с Областното управление на АПИ, чиято собственост е мостът. И двете институции подкрепили идеята на историците и на 20 октомври четиримата и една тяхна приятелка се хванали на работа. Почистили моста от треви, прорасли храсти и нахвърляни пластмасови и битови отпадъци, обновили и надписа на барелефа.


Целта ни е историческата памет и историческото знание да не остават само в академичните среди и между тези, които са тесни специалисти. Ще продължим да даваме място на научните текстове на колеги, но искаме да излезем от нашата малка общност и да покажем на хората и най-вече на нашите ученици какво означава да уважаваш историята си, обяснява Явор Генов. Той е родом от Бургас, но е решил да остане във Велико Търново след завършване на Университета. От тази учебна година работи в горнооряховската Гимназия и се опитва да дава личен пример на своите първи ученици.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Историограф Александровски мост
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати