Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Горнооряховски спасители бяха вдигнати по тревога за земетресение в Румъния

  16.10.2018 15:42
Горнооряховски спасители бяха вдигнати по тревога за земетресение в Румъния

Екип от Сектор „Спасителни дейности” към РДПБЗН – Велико Търново участва в съвместно учение с румънски колеги за действия при тежко земетресение. Спасителните служби на двете страни организираха симулация на реакция при трус с магнитуд от 7,5 по Рихтер, станал в района на Вранча. Целта е проверка на силите за реакция в случай на възникване на подобна ситуация. Специализиран модул на ГДПБЗН бе изпратен за съдействие по искане от румънска страна.


За българските екипи учението започна с разяснение на обстановката от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Ситуацията е такава, че в предходния ден във Вранча, Румъния, е станало силно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултата на което са разрушени стотици сгради, загинали са хора, има данни за хиляди други в неизвестност - пострадали, затрупани и т.н. По механизма за гражданска защита в ЕС в нашия национален център е постъпило искане с молба за съдействие от Румъния. На базата на това е оценена цялата обстановка, отчетено е, че на територията на страна също има засегнати региони, но имаме ресурс за справяне със ситуацията и, предвид постъпилата допълнителна информация през нощта за изключително тежката ситуация в Румъния, е взето решение за мобилизиране и изпращане на наши екипи – 40 служители с 8 единици техника.
Главен комисар Николов поясни, че това са хора, предварително подготвени за подобен вид мисии. Оборудвани са със съответните съоръжения – за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни. Служителите са от подразделения на ГДПБЗН в София, Габрово, Монтана, Велико Търново, Пловдив. Учението се реализира в реално време, мобилизирането на служителите и организацията по отпътуването на модула за Румъния е извършено тази нощ. Директорът на ГДПБЗН използва случая да поздрави колегите си за изключително бързата реакция на екипите.


Ръководителят на екипа главен инспектор Радослав Стефанов от РДПБЗН – Габрово обясни, че екипът е бил мобилизиран късно през нощта след поисканото съдействие, подготвена е била техниката и оборудването, необходими за провеждането на учението. Съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия. Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.
Учението е приключило в рамките на два дни и българските екипи вече пътуват към домовете си.
 

 


Ключови думи
спасители
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати