Сряда, 05 Oct 2022
            
Общество

Държавата решава до края на юни за паметника на Ивайло и позлатяването на Патриаршията

  27.06.2018 10:48
Държавата решава до края на юни за паметника на Ивайло и позлатяването на Патриаршията

Министерството на културата ще вземе решение до края на юни дали да даде зелена светлина за два от проектите на Общонародния комитет „Асеневци“. Ведомството трябва да предостави становище дали разрешава позлатяването на Патриаршията и увековечаването на цар Ивайло с паметник във Велико Търново.
Три са големите проекти на Общонародния комитет „Асеневци“, който беше формиран в началото на годината. Позлатяване куполите на Патриаршията на Царевец, изграждане паметник на цар Ивайло и строеж на покрит туристически мост с магазини. За първите два обаче е необходимо съгласието на държавата.
„За тази цел кметът е изпратил документациите на двата обекта в Министерството на културата и са обещали от министерство да дадат отговор, след като изтече председателството българското. Били ангажирани сега“, сподели председателят на „Асеневци“ Марин Павлов.
Третият проект зависи изцяло от Община Велико Търново. Пред осъществяването му обаче стои друг проблем. Земята на единия бряг е с неустановен собственик и предстои дълга процедура за отчуждаването й.
„Значи той се явява с леко изместване на осите продължение на Стамболовия мост, само че на изток. И по този начин двата моста съединяват града от двата бряга“, обясни Милен Павлов.
От Общонародния комитет Асеневци твърдят, че искат от държавата и Община Велико Търново единствено разрешение за осъществяване на идеите си. Те са категорични, че няма да се откажат от проектите. Последната им инициатива е свързана с определяне на дата за национален празник, свързан с Второто българско царство. Предложението е отправено към местния парламент, където трябва да се определи конкретна дата и да бъде изпратена като предложение до София.
Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
Асеневци Ивайло проекти
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати