Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Цялостна модернизация на три детски градини и три училища започва във Велико Търново

  06.07.2018 14:27
Цялостна модернизация на три детски градини и три училища започва във Велико Търново

Изцяло ремонтирани през следващите 4 месеца ще бъдат три детски градини и три училища във Велико Търново, съобщиха от Общината. Проектът е „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“. Общата инвестиция ще бъде в размер на близо 8,7 милиона лв. като собственото участие на Общината е 805 000 лв.
Изцяло обновени ще бъдат СУ „Владимир Комаров“, Спортното училище и СУ „Г. С. Раковски, които са в една сграда, ДГ „Ален мак“, ДГ „Пролет“ и ДГ „Рада Войвода“. Във всички учебни заведения са предвидени ремонти на фасадите, покривите, вътрешните помещения, подмяна на ВиК, ел. и отоплителни инсталации, топлоизолация, обновяване на обзавеждането и оборудването.
В ДГ „Ален мак“ се предвижда обзавеждане,  ремонт на басейна, кухненските асансьори, сградните инсталации. Предвидена е топлоизолация, ликвидиране на течовете от покрива и отводняване на приземните етажи, както и обновяване на мебелите и кухненското оборудване. Ще бъде облагородено и дворното пространство, ще бъдат изградени нови пътеки и настилки. Изцяло нова ще бъде площадката за яслената група.
„Детската градина има изградени нови съоръжения, но самото дворно място не е ремонтирано. В случая ще бъде довършено нещо, което сме започнали преди три години с ремонта на детските съоръжения“, сподели Зорница Кънчева-Миладинова.
Подобни ще бъдат ремонтите и в останалите детски градини „Рада Войвода“ и „Пролет“, чиято сграда е най-стара в града. Там където е необходимо ще бъде изградена нова отоплителна система, ще бъдат подменени газовите уреди и ще бъдат изградени слънчеви колектори.
СУ „Владимир Комаров“ също ще бъде изцяло подновено. В училището ще бъдат инвестирани 2,6 милиона лв. с ДДС, съобщи директорът му Веселин Ангеличев. Ще бъде реализиран вътрешен и външен ремонт с подмяна на ВиК инсталацията. Подменени ще бъдат облицовките, мебелите, ще бъде облагородено и дворното пространство.
„Модерни класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски, маси, столове, интернет връзка. С нов физкултурен салон, който е най-големият във Велико Търново. Спортната ни площадка ще бъде много интересна, със седалки и с трибуни. Можем да правим градски състезания“, сподели Веселин Ангеличев, който поясни, че директорите и учителите са участвали в обсъжданията за идейните проекти.
За Спортното училище и СУ „Г. С. Раковски“, които се помещават в обща сграда е предвиден също цялостен ремонт. Там ще бъдат ремонтирани стените, таваните, подовете. ВиК и ел. инсталациите ще бъдат сменени. Ще бъде извършен цялостен външен ремонт на фасада, ремонт на покрива и прилежащите подходи към сградата.
Вече са сключени договори за ремонта на детските градини и СУ „Владимир Комаров“, предстои да бъде сключен такъв и за Спортното училище. Ремонтите ще започнат първо вътре в сградите, за да не се нарушава учебния процес след започване на учебната година. Ако се наложи ще бъде правена и организация за осъществяване на нормални занятия.
Няма да има проблем и с общите групи през лятото в детските градини, съобщиха от Общината.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Проекти детски градини училища
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати