Сряда, 17 Мар 2021
            
Темида

Прокуратурата проверява спазват ли се законите за домашните любимци

  06.05.2018 10:03
Прокуратурата проверява спазват ли се законите за домашните любимци

Кучешката тема очевидно е най-интересна за горнооряховските Фейсбук групи, така както е паркирането за търновските. Независимо дали се повдига въпрос за бездомните или за домашните животни, интересът и коментарите винаги скачат драстично. Този път истинска словесна война се разрази след забраната за разхождане на домашни кучета в парк „Пролет”. От една страна мярката е силно подкрепена, особено от хората, които отглеждат децата си в най-големия горнооряховски парк. От друга страна обаче има яростен отпор от собствениците на кучета, които твърдят, че няма къде да разхождат любимците си.
Издадохме забраната, защото имаме много сигнали и оплаквания на родители, които твърдят, че кучетата масово се пускат на разходка в парка без каишка и плашат децата, а и възрастните. И освен това единици са собствениците, които почистват след животните си. Така се оказва, че децата играят в пясъчници и трева, пълни с кучешки изпражнения. Все пак сме помислили за собствениците на кучета и в парк „Пролет” ще има заградена площадка, където ще могат да играят животните, обясни кметът инж. Добромир Добрев.
Кучешката площадка се прави съвместно с Младежкия парламент. Общината осигурява материалите, а младежите ще направят забавленията за домашните любимци по модел на други подобни паркове в страната.
Забраната за разхождане на кучета ще се разширява и към другите паркове, спортни площадки и стадиони. Това ще стане, когато се намери алтернатива за собствениците на кучета в съответните райони. В момента се търсят подходящи терени за обособяване на кучешки площадки около Детския кът и в парк „Никола Петров”. Около парк „Христо Ботев” обаче няма подходящ общински терен, така че животните от този квартал ще трябва да се разхождат другаде.
Забраната, разбира се, разгневи собствениците на кучета, според които Общината трябва да си реши проблема с бездомните псета, а не да гони домашните. Глутниците безстопанствени кучета ще прочетат ли табелата със забраната, за да не преминават през парка. Нашите животни са ваксинирани и обезпаразитени и не са опасни за децата, опасни са бездомните, твърдят засегнатите.
Оказва се, че въпросът с домашните кучета е бил интересен дори за Прокуратурата. Още в началото на февруари местните прокурори са започнали преписка и са направили питане до Общината какви мерки се вземат за спазването на законовите изисквания за отглеждане на домашни животни.
От проверките, направени по темата, става ясно, че, ако се спазваха законите, то в цялата община Горна Оряховица би трябвало да има около 150-200 домашни кучета. Никой не знае колко са в действителност, но са в десетки пъти повече.
Няколко закона уреждат отглеждането на домашни любимци – Закон за ветеринарно-медицинската дейност, Закон за етажната собственост, Закон за защита на животните. На хартия собствениците имат много задължения и сред тях са задължителната регистрация на животните – ветиринарна и административна, плащането на такса. Задължително е разхождането на повод, с намордник за някои породи, задължително е и почистването след животното, ако то се облекчава навън. Всички тези задължителни неща се спазват от не повече от 100-150 собственици на кучета в Горнооряховско. Докато по преценка на ветиринари животните са над 2000, и то тези, които ползват здравни услуги. Колко са съвсем нелегалните никой не знае.
За 2017 г. от такса куче в общинската хазна са събрани 1518 лева. Към 30 април 2018 – 693 лв. Таксата е 12 лева годишно за куче в града и 6 лева в останалите селища. Това ще рече, че не повече от 150-160 стопани са регистрирали и плащат за животното си. Ловните кучета са освободени от такса, но те всъщност не са толкова много. Вярно е, че по замисъл дакелът е създаден да лови лисици, а кокерите вдигат бекаси, но едва ли тази функция изпълняват издънките на тези породи в Горна Оряховица днес. Според ловците в общината няма повече от стотина истински ловни животни.
Според домоуправителите, които също трябва да регистрират домашните животни в етажната собственост, кучетата в града са 309 към март 2018 г.
Районната ветеринарна лечебница дава данни за 152 домашни кучета.
Според фирмата, която събира бездомните кучета, само през миналата година са били осиновени 58 животни.
Общо взето сметката все не излиза, че и никак не си пасват данните на едните с другите. Най-точно могат да кажат ветеринарните, но те не искат да споделят информация за своите клиенти. Една от най-големите клиники в Горна Оряховица казва, че прави ваксинации на около 800 кучета годишно. Има още една, която работи в подобни обеми. Другите са по-малки, но пак няма как ваксинираните кучета да са под 2000. Никак не са малко тези стопани на животни, които дори и ветиринарни услуги не ползват. Точно тези хора всъщност захранват непрекъснато контингента от бездомни псета, изхвърляйки котилата на своите любимци.
Имаме регламентирани правила, но явно никой не е в състояние да ги приведе в изпълнение. Всички знаят, че всяко животно трябва да е чипирано, регистрирано, обслужено ветеринарно и с платена такса. Но явно няма сила или воля тези правила да бъдат приведени на практика. Хората масово не ползват повод, смятайки че тяхното животно е най-милото и доброто на света. За децата обаче то може да е страшно. Да не говорим, че повечето българи ще се изсмеят, ако им кажеш, че трябва да събират изпражненията на кучето си. Виждат, че на запад го правят, но тук това е абсурд. Дали тоталната забрана за преминаване дори през парковете е решение на проблема е доста съмнително. Още повече, че след като досега е нямало сила, която да дисциплинира собствениците на животни, едва ли забранителната табела ще свърши работа.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
кучета Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати