Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Откриха XV Международно изложение „Културен туризъм“ (СНИМКИ)

  19.04.2018 12:27
Откриха XV Международно изложение „Културен туризъм“ (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на Велико Търново дойдоха пред ДКС „Васил Левски“ за откриване на XV Международно изложение „Културен туризъм“. Началото беше дадено от кметът на старата столица Даниел Панов, който благодари на туристическото предприятие „Царевград Търнов“, че са решили да сменят мястото на провеждане. В своята реч градоначалникът изрази задоволството си от факта, че вече 15 години мероприятието се развива и добива все по-голяма популярност в България и цял свят.
„Ръстът на туристите във Велико Търново за 2017-та година спрямо 2016-та е с 13% . Във Велико Търново трябва да си направиш резервация месец напред поне. Особено, когато има национални празници и фестивали. Българските туристи са повече. От чужденците най-много са румънските и руските туристи“, сподели Даниел Панов.
За откриването на Международното изложение във Велико Търново беше заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който също представи положителна статистика за България и Велико Търново.
„Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Което е със седем процента повече от 2016-та година, която беше рекордна. Имаме приход от 8 милиарда лева, което е с 9 процента повече. Тези успехи за България не биха били възможни без приноса на Велико Търново и аз съм се интересувал за някои цифри. 20 процента е ръста на чужденци, посетили Велико Търново за миналата година и 13 милиона лв. са приходите в старата столица от туризъм“, сподели Любен Кънчев.
Над 50 изложители от България и чужбина се включват в тазгодишното издание на „Културен туризъм“. Посетителите бяха привлечени от различни атракциони, с които изложителите представяха съответната община или държава. Особен интерес предизвика щанда на община Сливен, където за щастие на най-малките имаше истински мишолов. Птицата е символ на соколарството, което е било разпространено в Средновековието.
Щандът на клуб „Традиция“ също се радваше на голям интерес, защото посетителите се запознаха с интересни средновековни игри и имаха възможност да стрелят с лък. На изложението имаше още традиционни занаяти, местни продукти и демонстрации на типични за отделните региони атракции.

На откриването присъстваха още областният управител Любомира Попова, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, посланици и директори на институции.


Михаил МИХАЛЕВ

 

 


Ключови думи
Културен туризъм откриване ръст
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати